Smakosze.pl
ptasie mleczko

canva/Anna_Shepulova

Delikatne jak obłok ciasto bez pieczenia ptasie mleczko

8 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Marzy ci się coś lekkiego na deser? To może ptasie mleczko? Nie kupione, ale zrobione własnoręcznie. Całkiem szybko i z prostych składników. Poznaj przepis na delikatne ciasto bez pieczenia, czyli ptasie mleczko.

Jedząc dosłownie lekki deser mamy poczucie, że ma jakby mniej kalorii. I w sumie się zgadza, bo przecież powietrze tuczące nie jest. A gdy ciasto, tak jak nasze ptasie mleczko, składa się głównie z ubitej piany, to nasze oczy widzą dużo, a żołądek nie jest przesycony.

Brzmi jak zapowiedź odchudzającego deseru? Może nie do końca tak jest, ale to delikatne jak obłok ciasto bez pieczenia z pewnością jest pyszne i rozpływa się w ustach.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na delikatne jak obłok ciasto bez pieczenia ptasie mleczko

Składniki:

na polewę:

  • ok. 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.

  • 2 łyżki masła

  • 4 łyżki ciemnego kakao

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżka żelatyny

  • 3 łyżki gorącej wody

na masę:

  • 2 łyżki żelatyny

  • 5 łyżek gorącej wody

  • 6 białek jaj

  • ok. 150 g drobnego cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • pół cytryny

pasta rybna

Nietypowa pasta na kanapki z makreli i składnika - niespodzianki

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie ciasta bez pieczenia ptasie mleczko

W rondelku umieść śmietankę, masło, kakao i cukier. Mieszając podgrzewaj do czasu, aż rozpuszczą się i połączą. Zestaw z ognia.

Żelatynę namocz w 2-3 łyżkach zimnej wody. Dodaj do gorącej wody, mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj do polewy, wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.

Dużą, prostokątną formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej połowę polewy, równomiernie rozprowadź, zastudź w lodówce.

Na masę żelatynę wymieszaj z 2-3 łyżkami zimnej wody, napęczniałą rozpuść w gorącej wodzie.

Białka ubij na sztywno. Dalej ubijaj dodając do nich stopniowo cukier drobny i wanilinowy. Ubijaj, aż powstanie gęsta, lśniąca masa.

Pianę z białek zmiksuj z sokiem z cytryny i żelatyną. Masę wyłóż na zastudzoną polewę. Wstaw do lodówki by całość zastygła.

Polej pozostałą polewą, całość zastudź, dobrze schłodź. Krój w kwadraty, każdy możesz obtoczyć w wiórkach kokosowych.

ubijanie białek

ubijanie białek

Źródło zdjęcia: canva/Oksana_S

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >