Delikatne jak obłok ciasto bez pieczenia ptasie mleczko
Marzy ci się coś lekkiego na deser? To może ptasie mleczko? Nie kupione, ale zrobione własnoręcznie. Całkiem szybko i z prostych składników. Poznaj przepis na delikatne ciasto bez pieczenia, czyli ptasie mleczko.
Jedząc dosłownie lekki deser mamy poczucie, że ma jakby mniej kalorii. I w sumie się zgadza, bo przecież powietrze tuczące nie jest. A gdy ciasto, tak jak nasze ptasie mleczko, składa się głównie z ubitej piany, to nasze oczy widzą dużo, a żołądek nie jest przesycony.
Brzmi jak zapowiedź odchudzającego deseru? Może nie do końca tak jest, ale to delikatne jak obłok ciasto bez pieczenia z pewnością jest pyszne i rozpływa się w ustach.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na delikatne jak obłok ciasto bez pieczenia ptasie mleczko
Składniki:
na polewę:
ok. 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.
2 łyżki masła
4 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki cukru
1 łyżka żelatyny
3 łyżki gorącej wody
na masę:
2 łyżki żelatyny
5 łyżek gorącej wody
6 białek jaj
ok. 150 g drobnego cukru
opakowanie cukru wanilinowego
pół cytryny
Przygotowanie ciasta bez pieczenia ptasie mleczko
W rondelku umieść śmietankę, masło, kakao i cukier. Mieszając podgrzewaj do czasu, aż rozpuszczą się i połączą. Zestaw z ognia.
Żelatynę namocz w 2-3 łyżkach zimnej wody. Dodaj do gorącej wody, mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj do polewy, wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.
Dużą, prostokątną formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej połowę polewy, równomiernie rozprowadź, zastudź w lodówce.
Na masę żelatynę wymieszaj z 2-3 łyżkami zimnej wody, napęczniałą rozpuść w gorącej wodzie.
Białka ubij na sztywno. Dalej ubijaj dodając do nich stopniowo cukier drobny i wanilinowy. Ubijaj, aż powstanie gęsta, lśniąca masa.
Pianę z białek zmiksuj z sokiem z cytryny i żelatyną. Masę wyłóż na zastudzoną polewę. Wstaw do lodówki by całość zastygła.
Polej pozostałą polewą, całość zastudź, dobrze schłodź. Krój w kwadraty, każdy możesz obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Źródło zdjęcia: canva/Oksana_S
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: mniammniam