Jesienny bigos z dyni - klasyka w nowym wydaniu
Bigos kojarzy się z kapustą duszoną z mięsem. Jednak określenie bigos tyczy się nie tyle składników, ile ich mocnego rozdrobnienia. Jak się okazuje, potrawę można przygotować też z innych produktów. Polecamy wam jesienny bigos z dyni.
Jesień obfituje w pełnowartościowe warzywa. Należy do nich między innymi dynia, która jest skarbnicą witamin i soli mineralnych. Jednak mimo wielu zalet wciąż pozostaje ona mało popularna w naszej kuchni. Czas to zmienić. Dlatego proponujemy wam przyrządzić z niej to, co tak bardzo lubicie — pożywny bigos.
Na naszych stronach znajdziecie też więcej ciekawych przepisów na potrawy z dyni. Szczególnie polecamy leczo z dynią i soczewicą, a także dyniowe kopytka.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na jesienny bigos z dyni
Składniki:
1,5 kg oczyszczonego miąższu dyni
2 cebule
olej
1 szklanka bulionu
zioła prowansalskie
3 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
40 dag cienkiej kiełbasy
sól, pieprz
Przygotowanie bigosu z dyni
Dynię obierz, usuń miąższ z pestkami. Twardy miąższ pokrój w kostkę, umieść w dużym garnku.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, co jakiś czas mieszając. Możesz ją też delikatnie zrumienić, dzięki czemu zyska wyraźniejszy smak.
Zeszkloną cebulę dodaj do dyni, całość podlej bulionem. Zagotuj, duś na niedużym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut.
Kiełbasę pokrój w plasterki, podsmaż na oleju. Dodaj do dyni razem z koncentratem pomidorowym, posiekanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Bigos gotuj jeszcze ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka i zacznie się rozpadać. Bigos dopraw do smaku solą i pieprzem, możesz go posypać posiekaną natką pietruszki.
Źródło zdjęcia: canva/natalyadanko
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyslijprzepis