Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jesienny bigos z dyni - klasyka w nowym wydaniu
Renata Materlińska
Renata Materlińska 27.09.2021 02:00

Jesienny bigos z dyni - klasyka w nowym wydaniu

Bigos z dyni
canva/rlat

Bigos kojarzy się z kapustą duszoną z mięsem. Jednak określenie bigos tyczy się nie tyle składników, ile ich mocnego rozdrobnienia. Jak się okazuje, potrawę można przygotować też z innych produktów. Polecamy wam jesienny bigos z dyni.

Jesień obfituje w pełnowartościowe warzywa. Należy do nich między innymi dynia, która jest skarbnicą witamin i soli mineralnych. Jednak mimo wielu zalet wciąż pozostaje ona mało popularna w naszej kuchni. Czas to zmienić. Dlatego proponujemy wam przyrządzić z niej to, co tak bardzo lubicie — pożywny bigos.

Na naszych stronach znajdziecie też więcej ciekawych przepisów na potrawy z dyni. Szczególnie polecamy leczo z dynią i soczewicą, a także dyniowe kopytka.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na jesienny bigos z dyni

Składniki:

  • 1,5 kg oczyszczonego miąższu dyni

  • 2 cebule

  • olej

  • 1 szklanka bulionu

  • zioła prowansalskie

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 40 dag cienkiej kiełbasy

  • sól, pieprz

Przygotowanie bigosu z dyni

Dynię obierz, usuń miąższ z pestkami. Twardy miąższ pokrój w kostkę, umieść w dużym garnku.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, co jakiś czas mieszając. Możesz ją też delikatnie zrumienić, dzięki czemu zyska wyraźniejszy smak.

Zeszkloną cebulę dodaj do dyni, całość podlej bulionem. Zagotuj, duś na niedużym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut.

Kiełbasę pokrój w plasterki, podsmaż na oleju. Dodaj do dyni razem z koncentratem pomidorowym, posiekanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

Bigos gotuj jeszcze ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka i zacznie się rozpadać. Bigos dopraw do smaku solą i pieprzem, możesz go posypać posiekaną natką pietruszki.

krojenie dyni
krojenie dyni

Źródło zdjęcia: canva/natalyadanko

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram