Smakosze.pl
Bigos z dyni

canva/rlat

Jesienny bigos z dyni - klasyka w nowym wydaniu

27 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Bigos kojarzy się z kapustą duszoną z mięsem. Jednak określenie bigos tyczy się nie tyle składników, ile ich mocnego rozdrobnienia. Jak się okazuje, potrawę można przygotować też z innych produktów. Polecamy wam jesienny bigos z dyni.

Jesień obfituje w pełnowartościowe warzywa. Należy do nich między innymi dynia, która jest skarbnicą witamin i soli mineralnych. Jednak mimo wielu zalet wciąż pozostaje ona mało popularna w naszej kuchni. Czas to zmienić. Dlatego proponujemy wam przyrządzić z niej to, co tak bardzo lubicie — pożywny bigos.

Na naszych stronach znajdziecie też więcej ciekawych przepisów na potrawy z dyni. Szczególnie polecamy leczo z dynią i soczewicą, a także dyniowe kopytka.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na jesienny bigos z dyni

Składniki:

  • 1,5 kg oczyszczonego miąższu dyni

  • 2 cebule

  • olej

  • 1 szklanka bulionu

  • zioła prowansalskie

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 40 dag cienkiej kiełbasy

  • sól, pieprz

kokosanki na talerzu

Przepis na kokosanki jak za danych lat

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie bigosu z dyni

Dynię obierz, usuń miąższ z pestkami. Twardy miąższ pokrój w kostkę, umieść w dużym garnku.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, co jakiś czas mieszając. Możesz ją też delikatnie zrumienić, dzięki czemu zyska wyraźniejszy smak.

Zeszkloną cebulę dodaj do dyni, całość podlej bulionem. Zagotuj, duś na niedużym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut.

Kiełbasę pokrój w plasterki, podsmaż na oleju. Dodaj do dyni razem z koncentratem pomidorowym, posiekanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

Bigos gotuj jeszcze ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka i zacznie się rozpadać. Bigos dopraw do smaku solą i pieprzem, możesz go posypać posiekaną natką pietruszki.

krojenie dyni

krojenie dyni

Źródło zdjęcia: canva/natalyadanko

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >