Cudowne ciasto na biszkopcie Słoneczny Brzeg. 2 składniki nadają mu wyrazistego smaku
Ciasto na biszkopcie można przygotować na wiele sposobów. Dziś proponujemy wam prosty przepis na deser Słoneczny Brzeg, który łączy w sobie puszysty biszkopt, wiśnie i kakao. Całość zwieńcza pyszny krem budyniowy. Smakołykowi mało kto się oprze.
Słoneczny Brzeg jest pysznym ciastem na biszkopcie, które z pewnością przypadnie do gustu amatorom słodkości z owocami. Kwaskowe wiśnie (mogą być mrożone lub z konfitury) i kakao doskonale pasują do lekkiego, jajecznego wypieku i mlecznego budyniu. Musicie spróbować.
Przepis na proste ciasto na biszkopcie
Składniki na ciasto:
-
5 jaj
-
15 dag masła
-
2 szklanki mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
3/4 szklanki drobnego cukru
-
1 łyżka ciemnego kakao + do posypania
-
350 g wiśni bez pestek
-
szczypta soli
Składniki na budyniowy krem:
-
1 opakowanie budyniu waniliowego
-
500 ml mleka
-
20 g cukru
-
50 g cukru pudru
-
1 kostka miękkiego masła
Jak zrobić ciasto na biszkopcie? Prosta receptura skradnie niejedno serce
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Masło kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy je w misce. Wsypujemy cukier oraz sól, po czym miksujemy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka.
Na koniec wsypujemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia . Gdy uzyskamy gładką masę, 2/3 umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostałą porcję łączymy z kakao, a następnie wylewamy ją na wierzch. Na cieście układamy odsączone z soku owoce. Całość pieczemy 35-40 minut. Biszkopt studzimy i wykładamy na niego krem budyniowy. Ciasto posypujemy kakao.
Jak przygotować krem budyniowy do ciasta na biszkopcie?
Budyń z torebki rozprowadzamy w mleku i zagotowujemy. Studzimy go. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy do niego zimny budyń, cały czas miksując.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ciasta na biszkopcie. Szczególnie polecamy przekładańca od siostry Anastazji oraz pyszny przysmak z kremem Wenus . W cukierniach takich rarytasów nie znajdziecie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: