Smakosze.pl

Canva / tirc83

Przepis na uwielbiane ciasto Wenus. Lepszego nie zjesz w cukierniach

21 Września 2022

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Ciasto wenus jest prostym przepisem na deser, które skradnie serce niejednemu amatorowi słodyczy. Puszysty biszkopt przełożony kremem przypadnie do gustu każdemu. Wierzch ciasta wenus pokrywa pyszny prażony kokos. Po prostu niebo w gębie.

Mimo, że ciasto wenus nie jest trudnym przepisem, to jego wykonanie wymaga nieco czasu. Zaplanuj sobie odpowiedni zapas niezbędny do upieczenia biszkoptu oraz stężenia galaretki. Gwarantujemy, że gotowe ciasto wenus jest warte każdej minuty spędzonej w kuchni.

Przepis na kuszące ciasto wenus

Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek

  • 1 szklanka drobnego cukru

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki na krem:
  • 250 gramów twarogu sernikowego

  • 2-3 łyżki cukru pudru

  • 500 ml śmietanki 36%

  • 2 galaretki cytrynowe

  • dżem truskawkowy

Składniki na prażony kokos:
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

  • 1/2 kostki margaryny

  • 2 łyżki cukru

Jak przygotować pyszne ciasto wenus

Upiecz biszkopt na ciasto wenus. W tym celu oddziel białka od żółtek, białka ubij z cukrem na sztywną pianę, a żółtka dodaj w następnej kolejności, wraz z przesianymi mąkami. Ciasto biszkoptowe przełóż do formy i piecz ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni, a po ostudzeniu przekrój go wzdłuż na dwie równe połowy.

Ser twarogowy do ciasta wenus zmiksuj z cukrem, w oddzielnym naczyniu ubij dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę. Galaretki rozpuść w 500 ml wody. Kiedy galaretki zaczną nieco tężeć, połącz wszystkie składniki kremu ciasta wenus, a następnie wyłóż krem na dolną połowę biszkoptu i przykryj całość górną połową.

Na patelni rozpuść margarynę. Do ciepłego tłuszczu dodaj cukier i wiórki kokosowe. Podsmażaj masę kokosową do ciasta wenus, aż nabierze przyjemnego złocistego koloru. Na koniec wierzch biszkoptu posmaruj dżemem truskawkowym i posyp prażonym kokosem.

Canva / pawel_p
Canva / pawel_p

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Nigdzie nie gotują fasolówki, jak w Zakonie Bonifratrów. Niepowtarzalny zestaw ziół poprawia smak i zdrowie

  • Jak zrobić śliwki w cukrze na zimę? Owoce ze słoików smakują niemal jak świeże

  • Znacie kluski francuskie? Są delikatne, znakomite do zup i sosów

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >