Smakosze.pl
ciasto venus

Canva / tirc83

Przepis na uwielbiane ciasto Wenus. Lepszego nie zjesz w cukierniach

21 Września 2022

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Udostępnij:

Ciasto wenus jest prostym przepisem na deser, które skradnie serce niejednemu amatorowi słodyczy. Puszysty biszkopt przełożony kremem przypadnie do gustu każdemu. Wierzch ciasta wenus pokrywa pyszny prażony kokos. Po prostu niebo w gębie.

Mimo, że ciasto wenus nie jest trudnym przepisem, to jego wykonanie wymaga nieco czasu. Zaplanuj sobie odpowiedni zapas niezbędny do upieczenia biszkoptu oraz stężenia galaretki. Gwarantujemy, że gotowe ciasto wenus jest warte każdej minuty spędzonej w kuchni.

Okrasa zupełnie inaczej robi placki ziemniaczane. Bez smażenia i bez tartej cebuli

Okrasa zupełnie inaczej robi placki ziemniaczane. Bez smażenia i bez tartej cebuli

CZYTAJ DALEJ

Przepis na kuszące ciasto wenus

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek

  • 1 szklanka drobnego cukru

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki na krem:

  • 250 gramów twarogu sernikowego

  • 2-3 łyżki cukru pudru

  • 500 ml śmietanki 36%

  • 2 galaretki cytrynowe

  • dżem truskawkowy

Składniki na prażony kokos:

  • 1 szklanka wiórków kokosowych

  • 1/2 kostki margaryny

  • 2 łyżki cukru

Jak przygotować pyszne ciasto wenus

Upiecz biszkopt na ciasto wenus. W tym celu oddziel białka od żółtek, białka ubij z cukrem na sztywną pianę, a żółtka dodaj w następnej kolejności, wraz z przesianymi mąkami. Ciasto biszkoptowe przełóż do formy i piecz ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni, a po ostudzeniu przekrój go wzdłuż na dwie równe połowy.

Ser twarogowy do ciasta wenus zmiksuj z cukrem, w oddzielnym naczyniu ubij dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę. Galaretki rozpuść w 500 ml wody. Kiedy galaretki zaczną nieco tężeć, połącz wszystkie składniki kremu ciasta wenus, a następnie wyłóż krem na dolną połowę biszkoptu i przykryj całość górną połową.

Na patelni rozpuść margarynę. Do ciepłego tłuszczu dodaj cukier i wiórki kokosowe. Podsmażaj masę kokosową do ciasta wenus, aż nabierze przyjemnego złocistego koloru. Na koniec wierzch biszkoptu posmaruj dżemem truskawkowym i posyp prażonym kokosem.

Canva / pawel_p

Canva / pawel_p

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Nigdzie nie gotują fasolówki, jak w Zakonie Bonifratrów. Niepowtarzalny zestaw ziół poprawia smak i zdrowie

  • Jak zrobić śliwki w cukrze na zimę? Owoce ze słoików smakują niemal jak świeże

  • Znacie kluski francuskie? Są delikatne, znakomite do zup i sosów

Redakcja smakosze.plAutor

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Bieszczadzkie racuchy - prosty przepis

Przepisy

Bieszczadzkie racuchy znacznie różnią się od tradycyjnych. Niebywałe, z czego się je robi

Czytaj więcej >
Ciasto ze śliwkami Anny Lewandowskiej

Przepisy

Lewandowska pokazała przepis na ciasto ze śliwkami. 1 szczegół od razu rzuca się w oczy

Czytaj więcej >
Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >