Smakosze.pl Przepisy Cudowne kokosowe ciasto Bounty bez pieczenia
canva/renvema

Cudowne kokosowe ciasto Bounty bez pieczenia

22 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kochamy ciasta bez pieczenia. Za szybkość i łatwość ich wykonania, a także za niezawodność. Dziś zdradzimy wam przepis na cudowne kokosowe ciasto bounty bez pieczenia. Gwarantujemy wam, że połączenie kokosa i czekolady jest naprawdę świetne.

Bounty kojarzy się wszystkim z kokosowym batonem polanym mleczną czekoladą. I podobne w smaku będzie nasze ciasto. Do jego przygotowania też użyjemy wiórków kokosowych i czekolady. Poza tym do przygotowania tego deseru użyjemy herbatników. Będą one stanowiły podstawę naszego ciasta bez pieczenia .

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na cudowne kokosowe ciasto bounty bez pieczenia

Składniki:

  • 200 g herbatników oblanych z jednej strony czekoladą

Masa kokosowa:

  • 50 g masła

  • 350 g śmietanki 30 proc.

  • 100 g białej czekolady

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 150 g wiórków kokosowych

Przygotowanie ciasta bounty

W rondelku umieść masło i 200 g śmietanki i podgrzewaj je, by masło się rozpuściło. Składniki co jakiś czas zamieszaj, by dobrze się połączyły.

Białą czekoladę pokrój na kawałki, dodaj do gorącej masy. Odstaw na kilka minut, a potem dokładnie wymieszaj. Dodaj cukier puder i wiórki kokosowe, masę wymieszaj, wystudź.

150 g schłodzonej śmietanki ubij na sztywno. Delikatnie wymieszaj z wystudzoną masą kokosową.

Dno kwadratowej formy wyłóż papierem do pieczenia, a potem herbatnikami z czekoladą. Herbatniki układaj czekoladą do dołu.

Na herbatniki wyłóż masę kokosową i równomiernie ją rozprowadź. Przykryj znów warstwą herbatników , układając je tym razem czekoladą do góry. Ciasto dobrze schłodź.

kokos
kokos

Źródło zdjęcia: canva/MichellePatrickPhotographyLLC

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slodkiblog

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy