Smakosze.pl Przepisy Cudowne kotlety schabowe w serowej panierce. Nikt im się nie oprze
canva/DronG

Cudowne kotlety schabowe w serowej panierce. Nikt im się nie oprze

19 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli jesteście wielbicielami schabowych, pokochacie też kotlety schabowe w serowej panierce. Są na tyle cudowne w smaku, że nikt im się nie oprze. Jak je zrobić? Do tartej bułki wystarczy dodać trochę startego sera. W czasie smażenia ser rozpuści się i lekko przysmaży, nadając całości niebywałego smaku i ciekawej konsystencji.

Czy lubicie kotlety schabowe ze względu na ich panierkę? Rzeczywiście, mimo że nie należy do najzdrowszych, nie można jej odmówić smaku. Jest chrupiąca, a dzięki niej mięso w środku pozostaje soczyste i miękkie.

Jeśli więc nie wyobrażacie sobie schabowych bez panierki, możecie z nią nieco poeksperymentować. Sprawdźcie, jak będą wam smakować kotlety panierowane np. w grubiej startej bułce, czyli panko albo dodajcie do niej trochę posiekanych orzechów lub tak, jak my startego sera.

Przepis na schabowe w panierce z dodatkiem sera

Składniki:

  • 4 plastry schabu bez kości

  • 1 szklanka mleka

  • sól, pieprz

  • 1/2 szklanki mleka

  • 2 jajka

  • ok. 3/4 szklanki tartej bułki

  • 2 łyżki startego żółtego sera

  • smalec do smażenia

Przygotowanie panierowanych schabowych

Plastry schabu rozbij równomiernie kuchennym młotkiem. Oprósz solą i pieprzem, umieść w misce, zalej mlekiem, odstaw na co najmniej 2 godziny.

Mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed smażeniem. Na jeden talerzyk wysyp mąkę, w drugim rozkłóć jajka z łyżką mleka i szczyptą soli, w trzecim wymieszaj tartą bułkę ze startym serem.

Na patelni rozgrzej sporą ilość smalcu. Kotlety wyjmij z mleka i lekko osącz. Panieruj je najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w tartej bułce z serem.

Kładź je na patelnię z tłuszczem i smaż po kilka minut z każdej strony, aż będą ładnie zrumienione. Zdejmij je z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Sprawdź też, jak przygotować schabowe w czosnkowej panierce , a także, jak zrobić schabowe z piekarnika .

starty ser
starty ser

Źródło zdjęcia: canva/Fertnig Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: natomamochote.blogspot

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy