Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekki jak pianka sernik japoński. Nie ma szybszego przepisu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.05.2022 19:56

Lekki jak pianka sernik japoński. Nie ma szybszego przepisu

Lekki jak pianka sernik japoński. Nie ma szybszego przepisu
canva/margouillatphotos

Sernik japoński pieczony w kąpieli wodnej jest puszystym ciastem, które przygotujesz w bardzo prosty sposób. Pieczony w kąpieli wodnej jest wysoki i lekki jak pianka. Poznaj przepis na szybki i pyszny sernik japoński, w którym zakochasz się od pierwszego kęsa.

Sernik japoński to jedno z najdelikatniejszych i najbardziej puszystych ciast, jakie jadłam. Jest mocno wyrośnięty, delikatny i lekki. Sernik dekoruję sezonowymi owocami, dzięki którym ciasto wygląda jeszcze piękniej i jest idealne do kawy w upalne dni.

Japoński deser za każdym razem błyskawicznie znika z talerzyków, nikt nie może mu się oprzeć. Sernik to idealne ciasto dla każdego łasucha, lekka pianka o waniliowym smaku z dodatkiem świeżej nuty cytryny rozpływa się w ustach.

Sernik piekę w piekarniku w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest idealnie upieczony i wilgotny w środku. Po 15 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę i dopiekam kolejne 30 minut. Po upieczeniu zostawiam ciasto w piekarniku. Zbyt gwałtowna zmiana temperatury spowoduje, że sernik opadnie i może się pokruszyć.

Szukasz pomysłu na pyszne ciasto dla całej rodziny? Przygotuj tartę z owocami z kremem mascarpone, deser znika błyskawicznie.

Przepis na sernik japoński

Składniki (tortownica o średnicy 23 cm):

  • pół szklanki mąki pszennej

  • łyżka mąki ziemniaczanej

  • 6 jajek w temperaturze pokojowej

  • 100 ml mleka

  • 250 g mascarpone

  • 3/4 szklanki cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 50 g masła

  • łyżka soku z cytryny

  • skórka starta z 1 cytryny

  • szczypta soli

  • owoce do dekoracji, np. truskawki, maliny, porzeczki

Jak zrobić sernik japoński?

Wszystkie składniki na sernik muszą mieć temperaturę pokojową. W kąpieli wodnej rozpuść mascarpone, masło i mleko. Masę gotuj, stale mieszając, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, odstaw do wystudzenia.

Białka oddziel od żółtek, przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do chłodnej już masy serowej dodaj żółtka, sok i skórkę z cytryny, cukier wanilinowy i miksuj na jednolitą masę, następnie dodaj mąki i całość wymieszaj delikatnie łyżką.

Z białek z odrobiną soli ubij sztywną pianę, następnie dodaj cukier i miksuj, aż się rozpuści, a piania będzie lśniąca i gładka. Piankę przekładaj partiami do masy serowej, delikatnie mieszając, aż wszystkie składniki się połączą.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę serową i całość dokładnie owiń folią spożywczą. Przygotuj naczynie żaroodporne i wlej do niego wrzącą wodę, nastaw piekarnik na 200 stopni C z opcją grzania góra- dół.

Do piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z wodą, postaw na nim blachę z ciastem i piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz kolejne pół godziny.

Po upieczeniu sernik zostaw w piekarniku na 30 minut, następnie wyjmij ciasto, ostudź i udekoruj malinami, truskawkami lub ulubionymi owocami, smacznego.

Porcja sernika japońskiego

Źródło zdjęcia: canva/ kaorinne Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet.pl