Lekki jak pianka sernik japoński. Nie ma szybszego przepisu
Sernik japoński pieczony w kąpieli wodnej jest puszystym ciastem, które przygotujesz w bardzo prosty sposób. Pieczony w kąpieli wodnej jest wysoki i lekki jak pianka. Poznaj przepis na szybki i pyszny sernik japoński, w którym zakochasz się od pierwszego kęsa.
Sernik japoński to jedno z najdelikatniejszych i najbardziej puszystych ciast, jakie jadłam. Jest mocno wyrośnięty, delikatny i lekki. Sernik dekoruję sezonowymi owocami, dzięki którym ciasto wygląda jeszcze piękniej i jest idealne do kawy w upalne dni.
Japoński deser za każdym razem błyskawicznie znika z talerzyków, nikt nie może mu się oprzeć. Sernik to idealne ciasto dla każdego łasucha, lekka pianka o waniliowym smaku z dodatkiem świeżej nuty cytryny rozpływa się w ustach.
Sernik piekę w piekarniku w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest idealnie upieczony i wilgotny w środku. Po 15 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę i dopiekam kolejne 30 minut. Po upieczeniu zostawiam ciasto w piekarniku. Zbyt gwałtowna zmiana temperatury spowoduje, że sernik opadnie i może się pokruszyć.
Szukasz pomysłu na pyszne ciasto dla całej rodziny? Przygotuj tartę z owocami z kremem mascarpone, deser znika błyskawicznie.
Przepis na sernik japoński
Składniki (tortownica o średnicy 23 cm):
pół szklanki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
6 jajek w temperaturze pokojowej
100 ml mleka
250 g mascarpone
3/4 szklanki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
50 g masła
łyżka soku z cytryny
skórka starta z 1 cytryny
szczypta soli
owoce do dekoracji, np. truskawki, maliny, porzeczki
Jak zrobić sernik japoński?
Wszystkie składniki na sernik muszą mieć temperaturę pokojową. W kąpieli wodnej rozpuść mascarpone, masło i mleko. Masę gotuj, stale mieszając, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, odstaw do wystudzenia.
Białka oddziel od żółtek, przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do chłodnej już masy serowej dodaj żółtka, sok i skórkę z cytryny, cukier wanilinowy i miksuj na jednolitą masę, następnie dodaj mąki i całość wymieszaj delikatnie łyżką.
Z białek z odrobiną soli ubij sztywną pianę, następnie dodaj cukier i miksuj, aż się rozpuści, a piania będzie lśniąca i gładka. Piankę przekładaj partiami do masy serowej, delikatnie mieszając, aż wszystkie składniki się połączą.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę serową i całość dokładnie owiń folią spożywczą. Przygotuj naczynie żaroodporne i wlej do niego wrzącą wodę, nastaw piekarnik na 200 stopni C z opcją grzania góra- dół.
Do piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z wodą, postaw na nim blachę z ciastem i piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz kolejne pół godziny.
Po upieczeniu sernik zostaw w piekarniku na 30 minut, następnie wyjmij ciasto, ostudź i udekoruj malinami, truskawkami lub ulubionymi owocami, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ kaorinne Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepszy przepis na udka z kurczaka bez pieczenia. Sekretem jest egzotyczny sos
Ukryte funkcje w zwykłych piekarnikach. Są niezwykle przydatne
Jak zrobić miękkie ciasto na pierogi? Sekretem jest temperatura wody
Źródło: gotowanie.onet.pl