Jaka cebula jest najzdrowsza? Można się zdziwić
Dodajesz cebulę do każdego dania, czy unikasz jej jak ognia? Cebula to nie tylko bardzo wyraźny smak i zapach, to również źródło wielu cennych związków aktywnych, witamin i minerałów, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Jaka cebula jest najzdrowsza?
Na rynku mamy wiele rodzajów cebuli: biała, cukrowa, czerwona, dymka. Odmiany różnią się od siebie kolorem, wyglądem, smakiem, a także wpływem na nasze zdrowie. Każda cebula jest źródłem cennych związków, witamin i minerałów, jednak jedna odmiana zdecydowanie wygrywa w prozdrowotnym rankingu.
Cebula czerwona, bo o niej mowa, jest niezastąpionym dodatkiem do niemal każdego dania w mojej kuchni. Dodatkową zaletą tej odmiany jest niewielka ilość enzymów, które uwalniając się podczas krojenia, powodują łzawienie. Cebulkę czerwoną pokroisz bez najmniejszego problemu.
Cebula jest bardzo smacznym, aromatycznym i zdrowym warzywem, które możemy dodać do każdego, wytrawnego dania. Jeśli nie lubisz intensywności cebuli, dobrym pomysłem jest spożywanie jej w formie pieczonej, gotowanej lub grillowanej, traci wtedy ostrość.
Jaka cebula jest najzdrowsza?
Najzdrowszą odmianą cebuli jest cebula czerwona. Zawarte w warzywie związki aktywne wykazują silne działanie przeciwzapalne, przeciwhistaminowe i przeciwnowotworowe.
Regularne spożywanie cebuli może więc zmniejszyć objawy alergii i zapobiec powstawaniu zmian nowotworowych. Cebula wzmacnia również naszą odporność, reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom złego cholesterolu i zapobiega powstawaniu zakrzepów.
W cebuli czerwonej znajduje się również potas, chrom, żelazo, magnez, witaminy z grupy B, witaminę E i C. Szczelne żyły, mocna skóra, włosy, paznokcie, sprawny układ nerwowy, krwionośny, poprawa koncentracji, to kolejne powody, dla których powinniśmy spożywać warzywo o fioletowym kolorze.
Czerwona cebula- jak podawać?
Czerwona cebula charakteryzuje się delikatnym, wyważonym smakiem. Surowa jest idealnym dodatkiem do sałatek, np. greckiej, nicejskiej, z tuńczykiem, ponieważ rewelacyjnie podkreśla smak całego dania.
Pieczona, gotowana i grillowana cebula traci część ostrości, jest więc jeszcze łagodniejsza. Cebula czerwona jest rewelacyjnym dodatkiem do szaszłyków z grilla i pieczonych zapiekanek warzywnych, mięsnych makaronowych.
Cebula czerwona dodana do zupy uwalnia świetny aromat, przez co danie jest smaczniejsze. Smażona cebulka na oliwie np. z dodatkiem czosnku jest natomiast bardzo wyraźna w smaku i wyczuwalna, uwalnia również intensywny zapach.
Smażona cebulka z czosnkiem jest świetną bazą do przygotowywania wielu dań, w tym duszonego mięsa w sosie i makaronów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ampnewsy.gotujmy.pl, pysznosci.pl