Smakosze.pl

canva/GMVozd

Kotlety schabowe w puszystej czosnkowej panierce. Nikt im się nie oprze

15 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Obtaczasz zwykle schabowe w mące, jajku i tartej bułce? Czas na zmianę. Proponujemy kotlety schabowe w puszystej czosnkowej panierce. Zapewniamy, że nikt im się nie oprze, bo są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych. Zresztą przekonacie się o tym sami, gdy choć raz je przygotujecie.

Kotlety schabowe bezapelacyjnie kojarzone są z polską kuchnią. Przyrządzamy je średnio raz w tygodniu, nie rezygnujemy też z nich w czasie rodzinnych uroczystości. Są dobre, bo tradycyjne, o znanym smaku i niezawodnie wychodzą.

Jednak jeśli jesteście już nieco znudzeni tą tradycją i brakiem zaskoczenia, przetestujcie nowy przepis na schabowe. Tym razem nie obtoczymy je w trójwarstwowej panierce, ale w cieście z dodatkiem czosnku. Ich smak pozytywnie was zaskoczy.

Jak zrobić schabowe w puszystej, czosnkowej panierce?

Składniki:

  • 4 plastry schabu

  • 1 szklanka mąki

  • 1 jajko

  • 1,5 szklanki mleka

  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów

Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Mięso rozbij równomiernie kuchennym młotkiem, oprósz solą i pieprzem.

Mąkę wsyp do miski. Dodaj jajko, mleko, czosnek, proszek do pieczenia i trochę soli. Rózgą rozmieszaj gładkie, dość gęste ciasto.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Plastry mięsa zanurzaj w cieście, a potem kładź od razu na rozgrzany tłuszcz.

Kotlety smaż po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na schabowe w mleku i musztardzie , a także na kotlety schabowe bez panierki .

ciasto do panierowania
ciasto do panierowania

Źródło zdjęcia: canva/ballycroy Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: karolakulinarnie

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Oddzielił żółtka od białek i poczekał 6 dni. Nie ma lepszego patentu na jajecznicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Najprostszy na świecie mazurek kajmakowy. Lepszego nie kupisz w żadnej cukierni
Czytaj więcej >

Przepisy

Agnieszka Cegielska pokazała, jak robi napar mocy. W roli głównej kurkuma
Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgnieć i dodaj do ciasta na racuchy. Będą pożywne jak nigdy
Czytaj więcej >

Przepisy

Bez śmietany i zbędnych kalorii. Aksamitna pomidorówka babci Uli nie ma sobie równych
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt nie robi skrzydełek jak Strzelczyk. Jego sekret tkwi w dodatku
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]