Kotlety schabowe w puszystej czosnkowej panierce. Nikt im się nie oprze
Obtaczasz zwykle schabowe w mące, jajku i tartej bułce? Czas na zmianę. Proponujemy kotlety schabowe w puszystej czosnkowej panierce. Zapewniamy, że nikt im się nie oprze, bo są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych. Zresztą przekonacie się o tym sami, gdy choć raz je przygotujecie.
Kotlety schabowe bezapelacyjnie kojarzone są z polską kuchnią. Przyrządzamy je średnio raz w tygodniu, nie rezygnujemy też z nich w czasie rodzinnych uroczystości. Są dobre, bo tradycyjne, o znanym smaku i niezawodnie wychodzą.
Jednak jeśli jesteście już nieco znudzeni tą tradycją i brakiem zaskoczenia, przetestujcie nowy przepis na schabowe. Tym razem nie obtoczymy je w trójwarstwowej panierce, ale w cieście z dodatkiem czosnku. Ich smak pozytywnie was zaskoczy.
Jak zrobić schabowe w puszystej, czosnkowej panierce?
Składniki:
4 plastry schabu
1 szklanka mąki
1 jajko
1,5 szklanki mleka
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów
Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Mięso rozbij równomiernie kuchennym młotkiem, oprósz solą i pieprzem.
Mąkę wsyp do miski. Dodaj jajko, mleko, czosnek, proszek do pieczenia i trochę soli. Rózgą rozmieszaj gładkie, dość gęste ciasto.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Plastry mięsa zanurzaj w cieście, a potem kładź od razu na rozgrzany tłuszcz.
Kotlety smaż po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na schabowe w mleku i musztardzie, a także na kotlety schabowe bez panierki.
Źródło zdjęcia: canva/ballycroy Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, żeby rosół był złocisty? Mamy garść praktycznych wskazówek
Soczyste i miękkie kotlety mielone z kapustą. Idealne na niedzielny obiad
Pieczone pałki kurczaka marynowane w maślance. Dosłownie rozpływają się w ustach
Źródło: karolakulinarnie