Smakosze.pl
kotlet schabowy

canva/GMVozd

Kotlety schabowe w puszystej czosnkowej panierce. Nikt im się nie oprze

15 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Obtaczasz zwykle schabowe w mące, jajku i tartej bułce? Czas na zmianę. Proponujemy kotlety schabowe w puszystej czosnkowej panierce. Zapewniamy, że nikt im się nie oprze, bo są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych. Zresztą przekonacie się o tym sami, gdy choć raz je przygotujecie.

Kotlety schabowe bezapelacyjnie kojarzone są z polską kuchnią. Przyrządzamy je średnio raz w tygodniu, nie rezygnujemy też z nich w czasie rodzinnych uroczystości. Są dobre, bo tradycyjne, o znanym smaku i niezawodnie wychodzą.

tatar

Obłędny tatar bez ani grama mięsa. Sekret tkwi w 1 składniku

CZYTAJ DALEJ

Jednak jeśli jesteście już nieco znudzeni tą tradycją i brakiem zaskoczenia, przetestujcie nowy przepis na schabowe. Tym razem nie obtoczymy je w trójwarstwowej panierce, ale w cieście z dodatkiem czosnku. Ich smak pozytywnie was zaskoczy.

Jak zrobić schabowe w puszystej, czosnkowej panierce?

Składniki:

  • 4 plastry schabu

  • 1 szklanka mąki

  • 1 jajko

  • 1,5 szklanki mleka

  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów

Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Mięso rozbij równomiernie kuchennym młotkiem, oprósz solą i pieprzem.

Mąkę wsyp do miski. Dodaj jajko, mleko, czosnek, proszek do pieczenia i trochę soli. Rózgą rozmieszaj gładkie, dość gęste ciasto.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Plastry mięsa zanurzaj w cieście, a potem kładź od razu na rozgrzany tłuszcz.

Kotlety smaż po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na schabowe w mleku i musztardzie, a także na kotlety schabowe bez panierki.

ciasto do panierowania

ciasto do panierowania

Źródło zdjęcia: canva/ballycroy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: karolakulinarnie

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >