Kotlety schabowe w puszystej czosnkowej panierce. Nikt im się nie oprze
![kotlet schabowy](https://images.iberion.media/images/1920/7a_XSJ_5pg3_Wtn_W_Db_Si2573_O_Projekt_bez_tytulu_2022_05_15_T172028_739_ce65c58065.jpg)
Obtaczasz zwykle schabowe w mące, jajku i tartej bułce? Czas na zmianę. Proponujemy kotlety schabowe w puszystej czosnkowej panierce. Zapewniamy, że nikt im się nie oprze, bo są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych. Zresztą przekonacie się o tym sami, gdy choć raz je przygotujecie.
Kotlety schabowe bezapelacyjnie kojarzone są z polską kuchnią. Przyrządzamy je średnio raz w tygodniu, nie rezygnujemy też z nich w czasie rodzinnych uroczystości. Są dobre, bo tradycyjne, o znanym smaku i niezawodnie wychodzą.
Jednak jeśli jesteście już nieco znudzeni tą tradycją i brakiem zaskoczenia, przetestujcie nowy przepis na schabowe. Tym razem nie obtoczymy je w trójwarstwowej panierce, ale w cieście z dodatkiem czosnku. Ich smak pozytywnie was zaskoczy.
Jak zrobić schabowe w puszystej, czosnkowej panierce?
Składniki:
4 plastry schabu
1 szklanka mąki
1 jajko
1,5 szklanki mleka
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów
Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Mięso rozbij równomiernie kuchennym młotkiem, oprósz solą i pieprzem.
Mąkę wsyp do miski. Dodaj jajko, mleko, czosnek, proszek do pieczenia i trochę soli. Rózgą rozmieszaj gładkie, dość gęste ciasto.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Plastry mięsa zanurzaj w cieście, a potem kładź od razu na rozgrzany tłuszcz.
Kotlety smaż po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na schabowe w mleku i musztardzie, a także na kotlety schabowe bez panierki.
![ciasto do panierowania](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/4DzypMHhMQXnhZUeyRsasN/b6db0a967edbb9fd3d77282904d8c242/Projekt_bez_tytu__u_-_2022-05-15T165853.661.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/ballycroy Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, żeby rosół był złocisty? Mamy garść praktycznych wskazówek
Soczyste i miękkie kotlety mielone z kapustą. Idealne na niedzielny obiad
Pieczone pałki kurczaka marynowane w maślance. Dosłownie rozpływają się w ustach
Źródło: karolakulinarnie
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![faszerowany mięsem ziemniak](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_faszerowane_0597d12534.jpg)
![ketchup](https://images.iberion.media/images/origin/ketchup_z_cukinii_9660106c36.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![marynowana cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/marynowana_cukinia_113c023072.jpg)
![SARS-COV-2 JN1](https://images.iberion.media/images/origin/COVID_19_fot_Pxhere_DALL_E_d5e75031d4.png)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![suche pięty](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_34_d19b63d583.jpg)
![Lanckorona](https://images.iberion.media/images/origin/lanckorona_4f0997e243.jpg)
![Misheel Jargalsaikhan](https://images.iberion.media/images/origin/Misheel_Jargalsaikhan_fot_KA_Pi_F_0e4ceaa9e1.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![kierowca PKS](https://images.iberion.media/images/origin/y_81dbdd82c8.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Andrzej z Plutycz](https://images.iberion.media/images/origin/Andrzej_z_Plutycz_9d20d7491a.jpg)
![NFZ a składka zdrowotna](https://images.iberion.media/images/origin/Canva_7c072182a7.png)
![Lotto](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T080401_614_7993dfdd20.png)