Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety schabowe w puszystej czosnkowej panierce. Nikt im się nie oprze
Renata Materlińska
Renata Materlińska 15.05.2022 17:22

Kotlety schabowe w puszystej czosnkowej panierce. Nikt im się nie oprze

kotlet schabowy
canva/GMVozd

Obtaczasz zwykle schabowe w mące, jajku i tartej bułce? Czas na zmianę. Proponujemy kotlety schabowe w puszystej czosnkowej panierce. Zapewniamy, że nikt im się nie oprze, bo są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych. Zresztą przekonacie się o tym sami, gdy choć raz je przygotujecie.

Kotlety schabowe bezapelacyjnie kojarzone są z polską kuchnią. Przyrządzamy je średnio raz w tygodniu, nie rezygnujemy też z nich w czasie rodzinnych uroczystości. Są dobre, bo tradycyjne, o znanym smaku i niezawodnie wychodzą.

Jednak jeśli jesteście już nieco znudzeni tą tradycją i brakiem zaskoczenia, przetestujcie nowy przepis na schabowe. Tym razem nie obtoczymy je w trójwarstwowej panierce, ale w cieście z dodatkiem czosnku. Ich smak pozytywnie was zaskoczy.

Jak zrobić schabowe w puszystej, czosnkowej panierce?

Składniki:

  • 4 plastry schabu

  • 1 szklanka mąki

  • 1 jajko

  • 1,5 szklanki mleka

  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów

Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Mięso rozbij równomiernie kuchennym młotkiem, oprósz solą i pieprzem.

Mąkę wsyp do miski. Dodaj jajko, mleko, czosnek, proszek do pieczenia i trochę soli. Rózgą rozmieszaj gładkie, dość gęste ciasto.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Plastry mięsa zanurzaj w cieście, a potem kładź od razu na rozgrzany tłuszcz.

Kotlety smaż po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na schabowe w mleku i musztardzie, a także na kotlety schabowe bez panierki.

ciasto do panierowania
ciasto do panierowania

Źródło zdjęcia: canva/ballycroy Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: karolakulinarnie