Kruchutkie i soczyste kotlety schabowe z piekarnika. Doskonały sposób na pyszny obiad
Pomysł na niedzielny obiad? Soczyste, chrupiące kotlety schabowe z piekarnika to danie, które zachwyci wszystkich domowników. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, a znikną z talerzy błyskawicznie. Poznaj przepis na kruchutkie i soczyste kotlety schabowe z piekarnika.
Schabowe z piekarnika nie są tak nasączone tłuszczem, przez co są o wiele mniej kaloryczne. Są soczyste i delikatne w środku z chrupiącą, złocistą skórką, są przepyszne. Schabowe z piekarnika przygotujesz bardzo prosto i nie musisz ich pilnować, jak w przypadku smażenia na głębokim oleju.
Kotlety w chrupiącej panierce podaję zwykle z ziemniaczanym purée z potrawką z groszku i marchewki. Tak podane danie smakuje wszystkim, moim łasuchom i jest dobrze zbilansowane. Świetnym dodatkiem do schabu jest również zasmażana kapusta, ziemniaki gotowane, frytki, ogórki kiszone, wybierz swój ulubiony zestaw.
Jak kapusta zasmażana, to tylko z kminkiem- tu poznasz przepis na kapustę z kminkiem, idealną do schabowych i mielonych.
Przepis na soczyste kotlety schabowe z piekarnika
Składniki na 4 kotlety:
4 kawałki schabu bez kości
2 jajka
mąka pszenna
bułka tarta
sól, pieprz
olej roślinny
Jak zrobić kotlety schabowe z piekarnika?
Mięso rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, każdy oprósz solą, pieprzem i odstaw na kilka minut. Każdy kawałek schabu obtocz kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Na blachę wyłóż papier do pieczenia, wysmaruj go olejem i poukładaj kotlety.
Całość wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika z włączonym termoobiegiem i piecz po 10-12 minut na stronę. Co jakiś czas sprawdzaj kotlety, w razie potrzeby dolej odrobinę oleju, aby się nie przypaliły. Po upieczeniu podaj od razu z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ bhofack2 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Lekka wiosenna zupa jarzynowa. Prosty przepis na tani i szybki obiad
Zachwycająca mizeria po włosku. Zapomnisz o innych surówkach
Źródło: pysznieczyprzepysznie.pl