Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kruchutkie i soczyste kotlety schabowe z piekarnika. Doskonały sposób na pyszny obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 10.05.2022 17:23

Kruchutkie i soczyste kotlety schabowe z piekarnika. Doskonały sposób na pyszny obiad

Kruchutkie i soczyste kotlety schabowe z piekarnika. Doskonały sposób na pyszny obiad
canva/Angelika Heine

Pomysł na niedzielny obiad? Soczyste, chrupiące kotlety schabowe z piekarnika to danie, które zachwyci wszystkich domowników. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, a znikną z talerzy błyskawicznie. Poznaj przepis na kruchutkie i soczyste kotlety schabowe z piekarnika.

Schabowe z piekarnika nie są tak nasączone tłuszczem, przez co są o wiele mniej kaloryczne. Są soczyste i delikatne w środku z chrupiącą, złocistą skórką, są przepyszne. Schabowe z piekarnika przygotujesz bardzo prosto i nie musisz ich pilnować, jak w przypadku smażenia na głębokim oleju.

Kotlety w chrupiącej panierce podaję zwykle z ziemniaczanym purée z potrawką z groszku i marchewki. Tak podane danie smakuje wszystkim, moim łasuchom i jest dobrze zbilansowane. Świetnym dodatkiem do schabu jest również zasmażana kapusta, ziemniaki gotowane, frytki, ogórki kiszone, wybierz swój ulubiony zestaw.

Jak kapusta zasmażana, to tylko z kminkiem- tu poznasz przepis na kapustę z kminkiem, idealną do schabowych i mielonych.

Przepis na soczyste kotlety schabowe z piekarnika

Składniki na 4 kotlety:

  • 4 kawałki schabu bez kości

  • 2 jajka

  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • sól, pieprz

  • olej roślinny

Jak zrobić kotlety schabowe z piekarnika?

Mięso rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, każdy oprósz solą, pieprzem i odstaw na kilka minut. Każdy kawałek schabu obtocz kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Na blachę wyłóż papier do pieczenia, wysmaruj go olejem i poukładaj kotlety.

Całość wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika z włączonym termoobiegiem i piecz po 10-12 minut na stronę. Co jakiś czas sprawdzaj kotlety, w razie potrzeby dolej odrobinę oleju, aby się nie przypaliły. Po upieczeniu podaj od razu z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Surowy schab bez kości na kotlety

Źródło zdjęcia: canva/ bhofack2 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pysznieczyprzepysznie.pl