Cudowne owocowe ciasto bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia może uratować niejeden obiad przed totalną porażką. Gdy główny deser z jakiegoś powodu się nie udał, poniższa receptura przychodzi z pomocą. Nie potrzeba nawet piekarnika, aby móc zrobić to ciasto malinowe.
Ciasto bez pieczenia jest również doskonałym sposobem na wprowadzenie swojej pociechy do świata gotowania słodkości. Domowe ciasta są w końcu znacznie zdrowsze od sklepowych słodyczy.
Smak tego deseru reguluje się za pomocą ilości cukru wsypanego do kremów. Maliny same w sobie są odrobinę kwaśne, a więc warto sprawdzić ich słodkość przed dodaniem do reszty składników.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ciasto malinowe bez pieczenia
Chcesz ugotować szybki i prosty obiad? Sprawdź ten artykuł , w którym uczymy, jak zrobić oszałamiająco pyszną kremową napoleonkę bez pieczenia. W tym tekście z kolei zdradzamy sposób na pyszne placki z kukurydzy z puszki.
Składniki: Spód:
-
150g herbatników
-
60g masła
Warstwa malinowa:
-
700g malin
-
8 łyżek cukru
-
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
-
1 galaretka malinowa
-
200g śmietany 30- 36%
Warstwa jogurtowa:
-
400g jogurtu waniliowego
-
3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
Herbatniki pokrusz i połącz je z roztopionym masłem. Wyłóż formę do pieczenia papierem i rozsyp na niej ciasteczka. Ugnieć je na dnie i wstaw do lodówki.
Maliny wrzuć wraz z cukrem do garnka. Zagotuj i zmiksuj blenderem na gładką masę. Przeciśnij masę przez sitko, aby pozbyć się pestek. Jedną szklankę musu wrzuć do garnka i zagotuj. Resztę połącz z budyniem w proszku.
Do malin wrzuć masę budyniową i gotuj, aż całość zgęstnieje. Dodaj do niego galaretkę i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Ubitą na sztywno śmietanę połącz z masą malinową. Wyłóż ją na ciasteczka. Żelatynę namocz w wodzie, dodaj jogurt i zagotuj. Wylej jasną masę na malinową i wstaw do lodówki.
Źródło: canva/Cherrymocha, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: domowe-wypieki.pl