Smakosze.pl
Kremówka

Screen z filmu na kanale Kuchnia Pyszności na YouTube

Zniewalająca, kremowa napoleonka bez pieczenia w 15 minut

28 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Napoleonka lub inaczej kremówka, jest ciastem kochanym przez miliony Polaków. Dla tych, którzy nie chcą kupować gotowej wersji, mamy banalny przepis. Zrobisz je w kilka chwil i nawet nie użyjesz piekarnika.

Napoleonka na krakersach ma w sobie jedną ogromną zaletę. Słodki krem kontrastuje ze słonymi krakersami, dlatego smak ciasta jeszcze bardziej zostaje uwypuklony.

Przygotowanie całego ciasta zajmuje niewiele czasu, choć oczywiście trzeba zaczekać, aż masa budyniowa stężeje. Zalecamy użycie ekstraktu waniliowego zamiast cukru wanilinowego, aby poprawić smak kremu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ekspresową napoleonkę

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy jak najwygodniej obierać maślaki. W tym tekście z kolei zdradzamy genialny przepis, na syrop z kwiatów czarnego bzu.

Składniki:

  • 1 l mleka

  • 210 g masła

  • 3/4 szklanki cukru

  • 2 opakowania cukru wanilinowego

  • 4 żółtka

  • 1 szklanka mąki

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

  • 250 krakersów

  • cukier puder

Zacznij od przygotowania masy budyniowej. Do rondelka wlej 500 ml mleka. Dodaj do niego mąkę, proszek budyniowy oraz żółtka. Wymieszaj, aż pozbędziesz się grudek. W osobnym rondelku umieść drugą połowę mleka.

Pieczony kalafior

Ekspresowy pieczony kalafior

CZYTAJ DALEJ

Do drugiego rondla wsyp cukry oraz dodaj masło. Doprowadź mieszankę do wrzenia i wlej surowy budyń. Energicznie mieszaj, aż masa stanie się wyjątkowo gęsta.

Na dnie formy ułóż warstwę krakersów i zalej je kremem. Wygładź warstwę budyniu i połóż na jego wierzchu kolejną warstwę krakersów. Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin. Posyp je cukrem pudrem przed podaniem.

Napoleonka

Źródło: Screen z filmu na kanale Kuchnia Pyszności na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: obzarciuch.pl

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >