Smakosze.pl
Kremówka

Screen z filmu na kanale Kuchnia Pyszności na YouTube

Zniewalająca, kremowa napoleonka bez pieczenia w 15 minut

9 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Napoleonka lub inaczej kremówka, jest ciastem kochanym przez miliony Polaków. Dla tych, którzy nie chcą kupować gotowej wersji, mamy banalny przepis. Zrobisz je w kilka chwil i nawet nie użyjesz piekarnika.

Napoleonka na krakersach ma w sobie jedną ogromną zaletę. Słodki krem kontrastuje ze słonymi krakersami, dlatego smak ciasta jeszcze bardziej zostaje uwypuklony.

Przygotowanie całego ciasta zajmuje niewiele czasu, choć oczywiście trzeba zaczekać, aż masa budyniowa stężeje. Zalecamy użycie ekstraktu waniliowego zamiast cukru wanilinowego, aby poprawić smak kremu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ekspresową napoleonkę

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy jak najwygodniej obierać maślaki. W tym tekście z kolei zdradzamy genialny przepis, na syrop z kwiatów czarnego bzu.

Składniki:

  • 1 l mleka

  • 210 g masła

  • 3/4 szklanki cukru

  • 2 opakowania cukru wanilinowego

  • 4 żółtka

  • 1 szklanka mąki

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

  • 250 krakersów

  • cukier puder

Zacznij od przygotowania masy budyniowej. Do rondelka wlej 500 ml mleka. Dodaj do niego mąkę, proszek budyniowy oraz żółtka. Wymieszaj, aż pozbędziesz się grudek. W osobnym rondelku umieść drugą połowę mleka.

Pieczony kalafior

Ekspresowy pieczony kalafior

CZYTAJ DALEJ

Do drugiego rondla wsyp cukry oraz dodaj masło. Doprowadź mieszankę do wrzenia i wlej surowy budyń. Energicznie mieszaj, aż masa stanie się wyjątkowo gęsta.

Na dnie formy ułóż warstwę krakersów i zalej je kremem. Wygładź warstwę budyniu i połóż na jego wierzchu kolejną warstwę krakersów. Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin. Posyp je cukrem pudrem przed podaniem.

Napoleonka

Źródło: Screen z filmu na kanale Kuchnia Pyszności na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: obzarciuch.pl

Tagi:

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz co Daria Ładocha dodaje do młodej kapusty. Jej patent jest 100 razy lepszy od tradycyjnej wersji

Czytaj więcej >
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana

Przepisy

Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, serem i majonezem

Czytaj więcej >
placki z cukinii

Przepisy

Wyborne placki z cukinii bez dodatku jajek. Lepsze nawet od ziemniaczanych

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety mielone bez bułki z dodatkiem musztardy. Niebo w gębie

Czytaj więcej >