Cudowne pestki słonecznika. Do czego warto je dodać?
Jeszcze kilka lat temu pestkami słonecznika mogliśmy cieszyć się tylko w sezonie. W chwili obecnej ta zdrowa, chrupiąca przekąska dostępna jest w sprzedaży cały rok. Dlaczego warto jeść pestki słonecznika i jak można włączyć je do codziennej diety?
Pestki słonecznika bogate są w witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B. Znajdziemy w nich również minerały, takie jak wapń, cynk, potas i żelazo. W dodatku obniżają poziom cholesterolu, chronią przed rakiem i chorobami serca. Ten zdrowy i pyszny dodatek można z łatwością wdrożyć do swojego menu na rozmaite sposoby.
Do jakich potraw można dodawać pestki słonecznika?
Smak pestek słonecznika można opisać jako łagodny i nieco orzechowy . Są niewielkich rozmiarów i mają delikatną konsystencję. Przed podaniem można je uprażyć lub posolić , co wydobędzie z nich całą głębię smaku i doda nieco chrupkości. Niestety pod wpływem wysokiej temperatury obniży się też wartość odżywcza przekąski. Do czego zatem pasują pestki?
Zastosowanie pestek słonecznika w kuchni jest niemal nieograniczone . Dobrze komponują się z daniami wytrawnymi i słodkimi . Można je spożywać na surowo, piec, a także gotować . Jak widać cechują się dużą uniwersalnością .
Kiedyś skazani byliśmy na samodzielne łuskanie pestek ze świeżego kwiatu słonecznika . Dziś bez trudu kupić można obrane już pestki w rozmaitych wariantach . Do nas należy wybór, która wersja odpowiada najbardziej naszym gustom. W szerokim asortymencie na pewno każdy znajdzie coś dla siebie .
Inspirujące przykłady dań z dodatkiem pestek słonecznika
Bardzo popularnym zastosowaniem pestek słonecznika jest dodanie ich do sałatki . Nadają potrawie chrupkości, przyjemnego smaku oraz oczywiście dostarczają cennych składników odżywczych . Pasują do wielu wariantów, wyjątkowo wyśmienicie komponują się z chrupiącą sałatą, sałatką z mięsem kurczaka lub tuńczyka . Można używać ich samodzielnie lub stosować w mieszankach, np. z pestkami dyni lub z rozmaitymi orzechami .
Równie lubianym sposobem spożywania pestek słonecznika jest dodanie ich do zdrowego śniadania . Chrupiący składnik świetnie pasuje np. do granoli, płatków owsianych lub jogurtu z owocami . Wystarczy dosypać garść pestek i wymieszać. Stanowią one idealne urozmaicenie posiłku .
W piekarniach na stałe zagościł chleb razowy z ziarnami słonecznika . Pestki pasują jednak nie tylko do pieczywa kanapkowego . Równie dobrze sprawdzą się przy słodkich wypiekach, jak np. chlebek bananowy lub babeczki . Koniecznie spróbujcie takiej wersji.
Nieco mniej znanym sposobem na wykorzystanie pestek słonecznika jest dodanie ich do owoców lub serów . Wymieszajcie chrupki dodatek z jagodami, truskawkami a nawet arbuzem. Smakowite nasiona uświetnią też deskę serów lub wzbogacą smakiem podaną samodzielnie fetę, parmezan albo kozi ser. Ich możliwości są niemal nieograniczone.
Z pestek słonecznika można bez trudu przygotować roślinne, domowe mleko . W tym celu ziarna przez kilka godzin należy namaczać w zimnej wodzie, a następnie zblendować. Przeciśnięty przez gazę płyn ze zmiksowanej masy to właśnie mleko słonecznikowe . Można używać go do wypieków, deserów lub płatków śniadaniowych .
Ciekawe zastosowanie pestek słonecznika znajdziecie w tym przepisie na sałatkę . Ewa Wachowicz postawiła na ciasto z dodatkiem smakowitych nasionek .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czy czosnek lepiej jeść rano czy wieczorem? Pora dnia ma ogromne znaczenie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama