Polędwica z pończochy. Domowa wędlina, która robi się sama
Dobrej jakości wędlina jest zawsze sporym wydatkiem. Na szczęście jest metoda, by obejść ten problem. Obłędną, dojrzewającą polędwicę możesz przyszykować samodzielnie. Wystarczy kawałek świeżego mięsa, przyprawy i odrobina cierpliwości.
Sklepowe wędliny nierzadko nafaszerowane są chemią. W przypadku domowej polędwicy, a w zasadzie polędwiczki, dokładnie wiesz, co jesz. Mięso natrzyj przyprawami i odwieś do suszenia. Cały proces zajmie kilka dni, ale smak wynagrodzi każdą minutę oczekiwania.
Do przygotowania domowej wędliny potrzebny będzie pojemnik z pokrywką oraz bardzo cienka, nowa pończocha. Tę ostatnią można zastąpić gazą. Polędwiczka musi odleżeć swoje natarta przyprawami. Dopiero w następnej kolejności przekładamy ją do pończochy lub owijamy gazą i poddajemy powolnemu suszeniu. Rezultat przejdzie najśmielsze oczekiwania. W ten sam sposób możesz przygotować kawałek schabu.
Przepis na domową wędlinę z polędwiczki wieprzowej
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa średniej wielkości
ok. 1/4 szklanki cukru
ok. 1/4 szklanki grubej soli kuchennej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Jak wysuszyć polędwicę, czyli domowa wędlina krok po kroku
Polędwicę oczyść i osusz na ręczniku papierowym. Mięso starannie obtocz w cukrze. Następnie przełóż je do pojemnika, przykryj i odstaw do lodówki na 2 doby. W połowie czasu leżakowania polędwicę obróć na drugą stronę.
Po upływie 2 dni odlej z naczynia płyn, który wytrącił się z mięsa. Wieprzowinę opłucz w czystej wodzie, ponownie osusz i obtocz tym razem w soli kuchennej. Następnie włóż ją do czystego, suchego naczynia i przykryj. Odstaw do chłodzenia na kolejne 2 dni, w międzyczasie obracając ją.
Mięso na wędlinę wyjmij z pojemnika, zebrany płyn wylej. Polędwicę obmyj i osusz. W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie pozostałe przyprawy i mieszanką natrzyj równomiernie mięso. Ponownie przełóż je do naczynia żaroodpornego na 24 godziny, tym razem bez przykrycia.
Po upływie tego czasu polędwicę przełóż do czystej, cienkiej pończochy lub zawiń w gazę i obwiąż sznurkiem. Przesyp do zawiniątka wszystkie przyprawy, które pozostały na dnie pojemnika. Mięso powieś w suchym i przewiewnym miejscu na 5-6 dni. Po niecałym tygodniu suszenia pyszna, domowa wędlina gotowa jest do krojenia i podawania.
Poznaj całą prawdę o jakości kupnych wędlin. Tanim i prostym sposobem możesz upiec swój własny soczysty boczek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zamień pełną chemii kostkę rosołową na tani i naturalny składnik. Rosół zyska niewiarygodny smak
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama