Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Polędwica z pończochy. Domowa wędlina, która robi się sama
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 08.02.2023 18:05

Polędwica z pończochy. Domowa wędlina, która robi się sama

wędlina polędwica
Screen z filmu na kanale YouTube OJPOP

Dobrej jakości wędlina jest zawsze sporym wydatkiem. Na szczęście jest metoda, by obejść ten problem. Obłędną, dojrzewającą polędwicę możesz przyszykować samodzielnie. Wystarczy kawałek świeżego mięsa, przyprawy i odrobina cierpliwości.

Sklepowe wędliny nierzadko nafaszerowane są chemią. W przypadku domowej polędwicy, a w zasadzie polędwiczki, dokładnie wiesz, co jesz. Mięso natrzyj przyprawami i odwieś do suszenia. Cały proces zajmie kilka dni, ale smak wynagrodzi każdą minutę oczekiwania.

Do przygotowania domowej wędliny potrzebny będzie pojemnik z pokrywką oraz bardzo cienka, nowa pończocha. Tę ostatnią można zastąpić gazą. Polędwiczka musi odleżeć swoje natarta przyprawami. Dopiero w następnej kolejności przekładamy ją do pończochy lub owijamy gazą i poddajemy powolnemu suszeniu. Rezultat przejdzie najśmielsze oczekiwania. W ten sam sposób możesz przygotować kawałek schabu.

Przepis na domową wędlinę z polędwiczki wieprzowej

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa średniej wielkości

  • ok. 1/4 szklanki cukru

  • ok. 1/4 szklanki grubej soli kuchennej

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 1 łyżeczka papryki wędzonej

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Jak wysuszyć polędwicę, czyli domowa wędlina krok po kroku

Polędwicę oczyść i osusz na ręczniku papierowym. Mięso starannie obtocz w cukrze. Następnie przełóż je do pojemnika, przykryj i odstaw do lodówki na 2 doby. W połowie czasu leżakowania polędwicę obróć na drugą stronę.

Po upływie 2 dni odlej z naczynia płyn, który wytrącił się z mięsa. Wieprzowinę opłucz w czystej wodzie, ponownie osusz i obtocz tym razem w soli kuchennej. Następnie włóż ją do czystego, suchego naczynia i przykryj. Odstaw do chłodzenia na kolejne 2 dni, w międzyczasie obracając ją.

Mięso na wędlinę wyjmij z pojemnika, zebrany płyn wylej. Polędwicę obmyj i osusz. W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie pozostałe przyprawy i mieszanką natrzyj równomiernie mięso. Ponownie przełóż je do naczynia żaroodpornego na 24 godziny, tym razem bez przykrycia.

Po upływie tego czasu polędwicę przełóż do czystej, cienkiej pończochy lub zawiń w gazę i obwiąż sznurkiem. Przesyp do zawiniątka wszystkie przyprawy, które pozostały na dnie pojemnika. Mięso powieś w suchym i przewiewnym miejscu na 5-6 dni. Po niecałym tygodniu suszenia pyszna, domowa wędlina gotowa jest do krojenia i podawania.

Poznaj całą prawdę o jakości kupnych wędlin. Tanim i prostym sposobem możesz upiec swój własny soczysty boczek.

Canva / ArtSvitlyna
Canva / ArtSvitlyna

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: