Obłędna sałatka z serem fetą i słodkimi "skwarkami". Nietypowe połączenie smaków zachwyci każdego
Prezentujemy niezwykły przepis na apetyczną sałatkę z serem feta. Tajemnica jej smaku tkwi w słodkich "skwarkach". Przyrządza się je z mieszanki pestek uprażonych z masłem i cukrem. Gwarantujemy, że to danie zniknie ze stołu w mgnieniu oka.
Słodki smak sałatki z serem feta równoważony jest przez bardzo wyraziste dodatki. W potrawienie może zabraknąć czerwonej cebuli, octu oraz czosnku. Do tego chrupiąca sałata oraz soczyste pomidorki koktajlowe. To połączenie daje prawdziwą eksplozję smaków.
Przepis na niesztampową sałatkę z serem feta
Składniki:
4 garście ulubionej mieszanki salat
150-200g sera feta
2 garście pomidorków koktajlowych
Składniki na "skwarki":
10 g mieszanki pestek lub pestek słonecznika
50 g masła
4 łyżki cukru
Składniki na sos:
1/3 szklanki oleju roślinnego
1/2 małej czerwonej cebuli
3 łyżki miodu
2 łyżki octu
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki suszonego oregano
pieprz do smaku
Fenomenalna sałatka z serem feta krok po kroku
Przygotuj "skwarki" do sałatki z serem feta. W tym celu na patelni dobrze rozgrzej masło i połącz je z cukrem. Po chwili na patelnię dosyp także pestki, podgrzewaj wszystko na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa nabierze delikatnie pomarańczowego koloru. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw masę do ostudzenia.
W celu przygotowania sosu do sałatki z serem feta, zacznij od drobniutkiego posiekania czerwonej cebuli. Następnie warzywo wymieszaj w osobnym naczyniu z olejem, miodem, octem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość dopraw oregano oraz pieprzem.
Do salaterki nałóż mieszankę sałat. Dodaj do niej pokrojony w kostkę ser oraz poprzekrawane na połówki lub ćwiartki pomidorki. Przestygniętą słodką masę z pestek drobno pokrusz i dołóż do pozostałym składników.
Tuż przed podaniem polej sałatkę z serem feta przygotowanym sosem. Całość dokładnie wymieszaj. Wierzch dania możesz dodatkowo udekorować suchymi pestkami słonecznika. Podawaj od razu po przyrządzeniu. Słony ser feta znajdzie swoje miejsce w smakowitej greckiej zapiekance. Ser feta jest doskonałym materiałem na naleśnikowy farsz.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Magda Gessler robi oryginalny farsz do pierogów ruskich. Pomija 1 składnik
Pożywny kapuśniak na żeberkach. Idealny obiad na chłodne dni
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama