Czy czosnek lepiej jeść rano czy wieczorem? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Czosnek dodajemy chętnie do rozmaitych potraw. Warto jednak pamiętać, że roślina ta charakteryzuje się nie tylko intensywnym smakiem i aromatem, ale także właściwościami prozdrowotnymi. Najlepsze rezultaty regularnego spożywania czosnku możemy zaobserwować, gdy będziemy jeść go rano na pusty żołądek.
Jedzenie czosnku w celach zdrowotnych nie jest żadnym odkryciem. Od wieków jest on stosowany, by zwiększyć odporność i wspomóc walkę z przeziębieniem. Pomaga też na inne dolegliwości. Warto więc po niego sięgać zwłaszcza w okresie zimowym, by ustrzec się przed infekcjami.
W potrawach, rano czy wieczorem? Jak i kiedy najlepiej jeść czosnek?
Wiele osób w czasie infekcji dodaje czosnek do różnych potraw i mikstur. Jak się jednak okazuje, nie jest to najskuteczniejszy sposób na skorzystanie z jego zalet. Starohinduska sztuka leczenia zaleca, by ząbek czosnku zgnieść i odstawić na kilkanaście godzin.
Rano czosnek zjada się przed pierwszym posiłkiem i popija szklanką wody. Taki nawyk może zdecydowanie wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie. Dawkę spożywanego rano czosnku można zwiększyć do 2 ząbków.
Warunkiem skutecznego działania jest jednak przyzwyczajenie organizmu do regularnego jedzenia tego specyfiku. W przypadku wystąpienia dolegliwości takich, jak bóle brzucha i nudności lepiej odstąpić od tej praktyki. Dzisiaj naukowcy zalecają odstawienie posiekanego czy zmiażdżonego czosnku przynajmniej na 10 minut, nim zaczniemy go jeść. Dlaczego? W reakcji z tlenem, allicyna, czyli to, co w czosnku najcenniejsze, nabierze odpowiedniej mocy.
Skąd wziął się zwyczaj spożywania czosnku i czemu warto go jeść?
Czosnek pospolity pochodzi z Azji, a dziś jest rośliną powszechnie uprawianą na całym świecie. Na polskie ziemie trafił w okresie średniowiecza. Od lat jest ceniony zarówno jako przyprawa, jak i roślina lecznicza.
Od dawien dawna czosnek znany jest ze swojego korzystnego działania zdrowotnego. Wzmacnia odporność, a także wspomaga walkę z chorobami. Dzięki działaniu bakteriobójczemu, wirusobójczemu i przeciwgrzybicznemu uznawany jest za naturalny antybiotyk. Powszechne było niegdyś jego wykorzystanie w medycynie ludowej.
Również dzisiaj czosnek jest chętnie wykorzystywanym sposobem na przeziębienie i infekcje. Przygotowujemy z niego syrop lub dodajemy warzywo do gorącego mleka. Surowy czosnek jest bogactwem witaminy C, a także witamin B, A, selenu, fosforu, wapnia, magnezu i żelaza. Popularny produkt dobrze też wpływa na drogi moczowe, układ krwionośny i serce. Ma także działanie przeciwnowotworowe. Aby zneutralizować nieprzyjemny zapach z ust, jaki pojawia się po zjedzeniu czosnku, wystarczy żuć gumę, ziarna kawy lub anyżu, ewentualnie natkę pietruszki albo świeże listki mięty.
Aby cieszyć się dobroczynnym działaniem czosnku unikajmy tego pochodzącego z Chin. Z naszą małą pomocą w łatwy i bezbolesny sposób obierzesz nawet duże ilości czosnku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki ziemniaczane będą puszyste, jak nigdy. Wystarczy prosta czynność
Zamień pełną chemii kostkę rosołową na tani i naturalny składnik. Rosół zyska niewiarygodny smak
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama