Smakosze.pl Przepisy Cudownie aromatyczne kopytka z dodatkiem koperku
canva/MichalLudwiczak, Getty Images

Cudownie aromatyczne kopytka z dodatkiem koperku

19 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Duża część Polaków uwielbia kopytka i przy okazji przyznaje, że rzadko je przygotowuje, dlatego warto to zmienić, aby dalej kultywować tradycyjne gotowanie. Prezentujemy więc pyszną wersję z koperkiem, który aromatyzuje ciasto i nadaje mu ładnego wyglądu. Z poniższym przepisem każde kopytka będą idealne i cała rodzina będzie zachwycona, mogąc je zjeść.

Kopytka wydają się na pierwszy rzut oka skomplikowaną potrawą, która potrzebuje całkiem dużo pracy i czasu do ugotowania. Na szczęście istnieją przepisy umożliwiające zrobienie ich banalnie prosto i bez większych oraz niepotrzebnych komplikacji.

Oczywiście podstawą kopytek są ziemniaki, kup więc taki gatunek, który zawiera dużo skrobi. Dzięki temu nie będziesz musiał dosypywać zbyt dużo skrobi, a same kopytka otrzymają sprężystą teksturę. Nie ma w końcu nic gorszego niż rozpadające się pod najmniejszych naciskiem kopytka.

Przepis na kopytka z koperkiem

Składniki:

  • 6 ziemniaków

  • 2 duże łyżki skrobi ziemniaczanej

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • pół pęczka koperku

  • sól

  • 1 jajko

Zacznij od obrania, umycia i ugotowania ziemniaków do pełnej miękkości. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę i zostaw do całkowitego ostudzenia. Dodaj do nich jajko i dobrze połącz je za pomocą drewnianej łyżki.

Do masy wsyp przesianą mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną oraz umyty i świeżo posiekany koperek. Zagnieć ciasto dłońmi, aż jego konsystencja będzie elastyczna, jednolita i przestanie lepić się do dłoni.

Z ciasta uformuj wałek i pokrój go na pojedyncze kopytka. Do garnka wlej wodę, wsyp sól i doprowadź do wrzenia. Kopytka gotuj bez przykrycia przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnie wody.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jakich błędów podczas gotowania makaronu należy unikać. Ten tekst zdradza przepis na najlepsze flaczki.

Kopytka

Źródło zdjęcia: canva/4u4me, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: alaantkoweblw

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy