Z pewnością większość osób uważa, że ich umiejętności gotowania makaronu są zupełnie wystarczające. Okazuje się jednak, że wiele z nich popełnia bardzo popularne błędy. Jednym z nich jest dolewanie oleju do gotującej się wody.
Gotowanie makaronu wydaje się zajęciem banalnie prostym i w praktyce tak właśnie jest. Niestety na przestrzeni lat wypracowano wiele błędnych przyzwyczajeń, z którymi warto walczyć.
Każdemu z nas zależy w końcu, aby za każdym razem cieszyć się smacznym posiłkiem, któremu niczego nie brakuje. Niżej pokazujemy, jak gotować makaron, by zawsze wychodził idealnie.
Nie dolewaj oleju do wody z makaronem
Ta metoda jest bardzo popularna, ponieważ pomaga uchronić nitki makaronu przed sklejaniem się. Jest również kompletnie niewarta zachodu - wystarczy bowiem co jakiś czas zamieszać w garnku, a także gotować makaron w dużej ilości wody.
Dodatkowo olej na makaronie sprawia, że po nałożeniu na talerz sos nie przyczepia się do niego z taką łatwością. Jeśli więc chcesz, aby spaghetti było oblepione sosem, całkowicie wyklucz olej na tym etapie gotowania.
Prosty przepis na ptysie
CZYTAJ DALEJZbyt mała ilość wody
Poruszyliśmy to zagadnienie powyżej, jednak warto je rozwinąć - to właśnie od niego zależy, czy makaron ugotuje się idealnie. Mnóstwo amatorów stara się gotować kluski w zbyt małej ilości wody.
Przyjmuje się, że na 100 g makaronu potrzeba 1 litra wody. Taka ilość daje pewność, że makaron ma miejsce na poruszanie się podczas gotowania, a także zmniejsza ryzyko sklejania praktycznie do minimum.
Nie pozbywaj się wody po makaronie
Osoby wylewające całą wodę po gotowaniu makaronu popełniają ogromny błąd. Podczas podgrzewania klusek, wydobywa się z nich duża ilość skrobi.
Za każdym razem należy dolać odrobinę tej wody do sosu - w taki sposób zagęszcza się go i nadaje znacznie więcej ciała. Ponadto nie należy polewać makaronu sosem, lecz wymieszać je razem w garnku.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak najlepiej podgrzewać żywność w mikrofalówce oraz czego unikać. Ten tekst zdradza, jak układać produkty w lodówce.
Źródło zdjęcia: canva/elifesra, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: krytykakulinarna