Smakosze.pl
Gotujący się makaron

canva/Tonkovic, Getty Images Pro

Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu

16 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Z pewnością większość osób uważa, że ich umiejętności gotowania makaronu są zupełnie wystarczające. Okazuje się jednak, że wiele z nich popełnia bardzo popularne błędy. Jednym z nich jest dolewanie oleju do gotującej się wody.

Gotowanie makaronu wydaje się zajęciem banalnie prostym i w praktyce tak właśnie jest. Niestety na przestrzeni lat wypracowano wiele błędnych przyzwyczajeń, z którymi warto walczyć.

Każdemu z nas zależy w końcu, aby za każdym razem cieszyć się smacznym posiłkiem, któremu niczego nie brakuje. Niżej pokazujemy, jak gotować makaron, by zawsze wychodził idealnie.

Nie dolewaj oleju do wody z makaronem

Ta metoda jest bardzo popularna, ponieważ pomaga uchronić nitki makaronu przed sklejaniem się. Jest również kompletnie niewarta zachodu - wystarczy bowiem co jakiś czas zamieszać w garnku, a także gotować makaron w dużej ilości wody.

Dodatkowo olej na makaronie sprawia, że po nałożeniu na talerz sos nie przyczepia się do niego z taką łatwością. Jeśli więc chcesz, aby spaghetti było oblepione sosem, całkowicie wyklucz olej na tym etapie gotowania.

Ptysie

Prosty przepis na ptysie

CZYTAJ DALEJ

Zbyt mała ilość wody

Poruszyliśmy to zagadnienie powyżej, jednak warto je rozwinąć - to właśnie od niego zależy, czy makaron ugotuje się idealnie. Mnóstwo amatorów stara się gotować kluski w zbyt małej ilości wody.

Przyjmuje się, że na 100 g makaronu potrzeba 1 litra wody. Taka ilość daje pewność, że makaron ma miejsce na poruszanie się podczas gotowania, a także zmniejsza ryzyko sklejania praktycznie do minimum.

Nie pozbywaj się wody po makaronie

Osoby wylewające całą wodę po gotowaniu makaronu popełniają ogromny błąd. Podczas podgrzewania klusek, wydobywa się z nich duża ilość skrobi.

Za każdym razem należy dolać odrobinę tej wody do sosu - w taki sposób zagęszcza się go i nadaje znacznie więcej ciała. Ponadto nie należy polewać makaronu sosem, lecz wymieszać je razem w garnku.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak najlepiej podgrzewać żywność w mikrofalówce oraz czego unikać. Ten tekst zdradza, jak układać produkty w lodówce.

Gotowanie makaronu

Źródło zdjęcia: canva/elifesra, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: krytykakulinarna

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak długo smażyć kotlety schabowe?

Czytaj więcej >
Śledzie są wyjątkowo zdrową rybą

Porady

Jak wybrać dobre śledzie?

Czytaj więcej >
skórki mandarynki

Porady

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Czytaj więcej >
Kiedy najlepiej wypić kawę?

Porady

O jakich porach pijać kawę?

Czytaj więcej >
smażenie

Porady

Sprytny patent na pryskający tłuszcz na patelni

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo smażyć karpia?

Czytaj więcej >