Smakosze.pl Przepisy Cudownie kremowy sernik baskijski. 1 dodatek doskonale przełamuje jego smak
Canva / Изображения пользователя Ahanov Michael

Cudownie kremowy sernik baskijski. 1 dodatek doskonale przełamuje jego smak

30 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Nie zna smaku sernika ten, kto nie próbował nigdy sernika baskijskiego. Niezwykle kremowy środek otoczony mocno przypieczoną, karmelową skórką zdecydowanie wyróżnia go spośród innych ciast tego typu. Doskonałym przełamaniem smaku sernika baskijskiego jest odrobina dodanej soli. Sprawdź, jakie to pyszne połączenie.

Przygotowanie sernika baskijskiego nie należy do trudnych zadań. Wystarczy wymieszać jego składniki, a następnie wstawić je do piekarnika. Sernik baskijski podczas pieczenia rośnie, a następnie opada na środku, pozostawiając wyższą krawędź przy brzegu. Niedoskonały wygląd ciasta idzie w parze z jego doskonałym smakiem.

Przepis na kremowy sernik baskijski

Składniki:

  • 500 g twarogu na sernik

  • 500 g naturalnego serka kremowego

  • 6 jajek

  • 2 i 1/2 szklanki śmietanki 30%

  • 1 i 1/3 drobnego cukru do wypieków

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • duża szczypta soli

Obłędny sernik baskijski krok po kroku

Twaróg na sernik baskijski przełóż do dużej miski . Dodaj do niego kremowy serek oraz cukier. Składniki zmiksuj na jednolitą masę .

Do miski wbij jajka i dodaj ekstrakt waniliowy . Krótko wymieszaj je mikserem z pozostałymi składnikami. Na koniec dolej śmietankę, a po kolejnym zmiksowaniu dosyp przesianą mąkę oraz szczyptę soli . Całość wymieszaj.

Okrągłą formę do pieczenia wyłóż papierem . Przelej do niej masę na sernik baskijski. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz ok. 50 minut .

Po upływie tego czasu sernik wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia na nie mniej, niż 6 godzin . Po ostygnięciu ciasto gotowe jest do podania . Sernik możesz przechowywać w temperaturze do 20 stopni C, jednak najsmaczniejsze jest podane z lodówki.

Wypróbuj ten pyszny patent na sernik bez pieczenia . Cytrynowy sernik z bezą idealnie łączy smak kwaskowaty ze słodkim .

Canva / Pronina Marina
Canva / Pronina Marina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy