Cudownie kremowy sernik baskijski. 1 dodatek doskonale przełamuje jego smak
Nie zna smaku sernika ten, kto nie próbował nigdy sernika baskijskiego. Niezwykle kremowy środek otoczony mocno przypieczoną, karmelową skórką zdecydowanie wyróżnia go spośród innych ciast tego typu. Doskonałym przełamaniem smaku sernika baskijskiego jest odrobina dodanej soli. Sprawdź, jakie to pyszne połączenie.
Przygotowanie sernika baskijskiego nie należy do trudnych zadań. Wystarczy wymieszać jego składniki, a następnie wstawić je do piekarnika. Sernik baskijski podczas pieczenia rośnie, a następnie opada na środku, pozostawiając wyższą krawędź przy brzegu. Niedoskonały wygląd ciasta idzie w parze z jego doskonałym smakiem.
Przepis na kremowy sernik baskijski
Składniki:
-
500 g twarogu na sernik
-
500 g naturalnego serka kremowego
-
6 jajek
-
2 i 1/2 szklanki śmietanki 30%
-
1 i 1/3 drobnego cukru do wypieków
-
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
3 łyżki mąki pszennej
-
duża szczypta soli
Obłędny sernik baskijski krok po kroku
Twaróg na sernik baskijski przełóż do dużej miski . Dodaj do niego kremowy serek oraz cukier. Składniki zmiksuj na jednolitą masę .
Do miski wbij jajka i dodaj ekstrakt waniliowy . Krótko wymieszaj je mikserem z pozostałymi składnikami. Na koniec dolej śmietankę, a po kolejnym zmiksowaniu dosyp przesianą mąkę oraz szczyptę soli . Całość wymieszaj.
Okrągłą formę do pieczenia wyłóż papierem . Przelej do niej masę na sernik baskijski. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz ok. 50 minut .
Po upływie tego czasu sernik wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia na nie mniej, niż 6 godzin . Po ostygnięciu ciasto gotowe jest do podania . Sernik możesz przechowywać w temperaturze do 20 stopni C, jednak najsmaczniejsze jest podane z lodówki.
Wypróbuj ten pyszny patent na sernik bez pieczenia . Cytrynowy sernik z bezą idealnie łączy smak kwaskowaty ze słodkim .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zapomnij o wołowinie. Najlepszą wersję tatara zrobisz z zupełnie innego przysmaku
-
Placki ziemniaczane na śmietanie. Jasne, puszyste i delikatne
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama