Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o wołowinie. Najlepszą wersję tatara zrobisz z zupełnie innego przysmaku

Zapomnij o wołowinie. Najlepszą wersję tatara zrobisz z zupełnie innego przysmaku

Tatar ze śledzia
canva/Alex Donin foodphotographer

Tatar ze śledzia jest doskonałą przystawką, którą z pewnością szybko polubicie. Pyszną alternatywę wołowego przysmaku zrobicie równie prosto, a goście będą nią zachwyceni. Jest bowiem pełna smaku i wartościowych składników.

Tańszy i równie efektowny rybny tatar z pewnością przypadnie do gustu nawet sceptykom. Mięso śledzia ma delikatną konsystencję, a z klasycznymi dodatkami takimi jak cebulka, ogórki konserwowe czy marynowane grzyby komponuje się wręcz idealnie. Zachwyty są więc gwarantowane.

Przepis na znakomity tatar ze śledzia

Składniki:

  • 300 g śledzi à la matias z oleju

  • 25 g musztardy delikatesowej

  • 30 ml oleju rzepakowego

  • 150 g ogórków konserwowych

  • 1 średnia czerwona cebula

  • 120 g odsączonych marynowanych grzybów np. takich

  • 2 małe jaja

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić tatara ze śledzia? Ryba świetnie zastąpi wołowinę

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. W międzyczasie śledzia odsączamy z zalewy i kroimy go w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z ogórkami konserwowymi i cebulą. Ostudzone jaja obieramy i rozdrabniamy do podobnej wielkości.

Cebulę siekamy. Śledzia umieszczamy w naczyniu i łączymy z musztardą oraz olejem. Doprawiamy pieprzem oraz solą, jeśli uznamy to za konieczne.

Tatar ze śledzia serwujemy z ułożonymi na osobnym talerzu dodatkami, czyli rozdrobnionymi warzywami, jajkami oraz marynowanymi grzybkami bez zalewy. Możemy też ułożyć je warstwowo na rybie, korzystając ze specjalnych ringów.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite przekąski i przystawki idealne na Sylwestra. Szczególnie polecamy faszerowane pieczarki z pieca. Być może skusi was też kultowa sałatka gyros.

Tatar ze śledzia jest znakomity
canva/MarynaVoronova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: