Smakosze.pl Przepisy Cudownie rozgrzewający, gęsty krupnik
canva/Dar1930

Cudownie rozgrzewający, gęsty krupnik

2 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zastanawiasz się jaką zupę przygotować na obiad? Jest zimno, warto więc postawić na coś sycącego. Proponujemy cudownie rozgrzewający, gęsty krupnik. Ta zupa może wystarczyć za cały obiad. Dodaje energii i można się nią najeść.

Krupnik należy do kanonu polskich zup. Jest pośród nich najpożywniejsza i najbardziej sycąca. Oczywiście sposobów na przyrządzenie krupniku jest wiele, ale ideałem jest gęsta zupa. Swą gęstość zawdzięcza głównie dodatkowi kaszy. Najsmaczniejszy krupnik to ten nagotowany, czyli taki, w którym kasza robi się miękka i kremowa.

Cudownie rozgrzewający, gęsty krupnik

Składniki:

  • skrzydło indycze lub porcja rosołowa z kurczaka

  • 2 listki laurowe

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • pół pora

  • kawałek kapusty włoskiej

  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej

  • 4-5 ziemniaków

  • sól, pieprz

  • lubczyk

Przygotowanie krupniku

Mięso opłucz, włóż do garnka, zalej zimną wodą. Zagotuj na niedużym ogniu, usuń szumowinę. Dodaj listki laurowe, gotuj na małym ogniu.

Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Gotuj 10 minut. Dodaj pokrojony por i kapustę włoską, a także opłukaną kaszę.

Całość gotuj ok. 10 minut. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, trochę lubczyku, sól i pieprz. Zupę gotuj, aż ziemniaki i kasza będą miękkie. Dopraw ją do smaku.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na krupnik. Sprawdź, jak krupnik gotuje Ewa Wachowicz , a także poznaj recepturę na krupnik staropolski .

kasza
kasza

Źródło zdjęcia: canva/SMarina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: m.wielkiezarcie.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy