Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zaskakujący przepis na krupnik autorstwa Ewy Wachowicz

Zaskakujący przepis na krupnik autorstwa Ewy Wachowicz

Zaskakujący przepis na krupnik autorstwa Ewy Wachowicz
canva/Bartosz Luczak; Pawel Wodzynski/East News

Krupnik jest pożywną i znakomicie rozgrzewającą zupą, po którą warto sięgnąć w chłodne dni. Wykonany z przepisu Ewy Wachowicz zachwyci was głębią smaku i nietypowym składnikiem wywaru — kurzymi żołądkami. Delikatny wywar z podrobów sprawia, że zupa smakuje obłędnie.

Kasze są doskonałym dodatkiem do zup. Niezwykle sycące i zdrowe ziarna wspaniale uzupełnią ogórkową czy pomidorówkę. Z delikatnej kaszy jęczmiennej perłowej można też przyrządzić wyborny krupnik. Tradycyjny specjał przyrządzony z wykorzystaniem podrobów skusi niejednego smakosza.

Przepis na smaczny krupnik według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2,5 litra wody

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 600 g żołądków kurzych

  • 1 spora marchewka

  • 1 mała pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej perłowej

  • 2 średniej wielkości ziemniaki

  • 1 szklanka śmietany 18%

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Żołądki oczyszczamy z błon. Umieszczamy je w garnku i zalewamy wodą. Solimy. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 2 godziny.

Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera myjemy. Warzywa obieramy i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy na dobrze rozgrzanej łyżce oleju. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy je w kostkę.

Rozgrzewamy drugą łyżkę oleju i szklimy na niej cebulę. Pod koniec smażenia wrzucamy czosnek. Ugotowane żołądki wyjmujemy z garnka, a przygotowanym wywarem zalewamy podsmażone warzywa.

Całość doprowadzamy do wrzenia i dodajemy cebulę wraz z czosnkiem, przenosząc smak z patelni do garnka. Wsypujemy kaszę i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę gotujemy przez 20 minut.

Krupnik zabielamy śmietaną, hartując ją i stopniowo wlewając do garnka. Na koniec doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Podajemy wraz z pokrojonymi żołądkami posypane natka pietruszki.

Krupnik przygotowuje się z kaszy jęczmiennej perłowej
Krupnik przygotowuje się z kaszy jęczmiennej perłowej

Źródło zdjęcia: canva/KrimKate

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram