Smakosze.pl Przepisy Cudowny, aromatyczny piernik świętego Jakuba wg. przepisu niezawodnej siostry Anastazji
Dar1930, Getty Images

Cudowny, aromatyczny piernik świętego Jakuba wg. przepisu niezawodnej siostry Anastazji

20 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Długo dojrzewający piernik świętego Jakuba jest ciastem, które warto zacząć przygotowywać już teraz. Aby wypiek wyszedł idealny, potrzeba około 4-5 tygodni na dojrzewanie, dzięki czemu nabiera niebywale intensywnego i charakterystycznego smaku. Przepis siostry Anastazji pozwala w prosty sposób sporządzić je tak, aby każdy mógł się cieszyć nim na święta.

Klasyczny piernik można przygotować w mniej niż dwie godziny, jednak znacznie smaczniejszą opcją jest piernik świętego Jakuba. Ciasto to wymaga kilkutygodniowego dojrzewania, co pozwala uzyskać mu odpowiednią konsystencję, smak oraz aromat. Zachodzi w nim bowiem fermentacja, która dodaje znacznie więcej do profilu smakowego.

Piernik świętego Jakuba w wydaniu siostry Anastazji polany jest polewą czekoladową, jednak ten etap można pominąć bezpośrednio po upieczeniu. Dobrym rozwiązaniem jest odstawienie piernika na kolejny tydzień i polanie go czekoladą zaraz przed podaniem - wtedy jest jeszcze smaczniejszy.

Przepis na piernik świętego Jakuba według Siostry Anastazji

Składniki:

  • pół kg miodu wielokwiatowego

  • 340 g cukru

  • 250 g masła

  • 1 kg mąki pszennej

  • 3 jajka

  • 125 ml mleka

  • sól

  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 80 g przyprawy do piernika

  • około 1 kg powideł śliwkowych

Zacznij od umycia i wyparzenia szklanego lub kamionkowego dużego słoika, w którym zmieści się całe ciasto. Miód, cukier i masło podgrzej, cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia i odstaw do całkowitego ostudzenia.

Do masy wsyp przesianą mąkę, jajka, sodę, letnie mleko, przyprawę do piernika oraz dużą szczyptę soli. Wyrób ciasto i przełóż je do wybranego czystego naczynia, w którym ma dojrzewać. Przykryj je lnianą ściereczką i odstaw w chłodne miejsce o temp. od 5 do 10 stopni Celsjusza na około 4-5 tygodni.

Po tym czasie wyjmij masę, rozwałkuj ją i podziel na trzy części. Do formy wyłożonej pergaminem do pieczenia włóż jedną część ciasta i piecz je w 170 stopniach Celsjusza przez około 18-20 minut. Powtórz czynność z każdą kolejną częścią. Gdy blaty wystygną, przełóż je podgrzanymi powidłami.

Ułożone blaty przykryj pergaminem i dociąż czymś ciężkim. Odstaw je na 5 dni w chłodne miejsce. Po ostatnim leżakowaniu możesz polać je czekoladową polewą złożoną ze śmietany 36% i gorzkiej czekolady. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się o najbardziej nieudanej rewolucji w historii. Ten tekst wyjawia niecodziennie pytanie o  Gessler w Milionerach.

Piernik

Źródło zdjęcia: canva/muser78, Getty Image

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojewypiekiidomowegotowanie.pl Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy