Cudowny przepis na konfiturę z jarzębiny do dań mięsnych
Jarzębina kojarzy się z końcem lata i początkiem jesieni. Okazuje się, że z jej owoców możemy przyrządzić przepyszną wytrawną konfiturę, które doskonale podkręci smak mięs np. wątróbki.
Owoce jarzębiny są nie tylko piękną ozdobą, ale również składnikiem, który warto wykorzystać w naszych kuchniach. Możemy przygotować z niej wiele intrygujących przetworów, w tym wytrawną konfiturę, która doskonale będzie się komponować z daniami mięsnymi. Poniżej podajemy przepis na ten smakołyk.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na konfiturę z jarzębiny do mięs
Składniki:
-
1/2 kg owoców jarzębiny
-
1/2 kg jabłek
-
2 łyżeczki świeżego imbiru
-
1 łyżeczka papryki ostrej
-
2 ząbki czosnku
-
1 szklanka cukru
-
100 g rodzynek
-
2 łyżki białego octu winnego
Sposób wykonania:
Dokładnie umyj i oczyść owoce jarzębiny, a następnie na kilka dni włóż je do zamrażarki, aby straciły swoją charakterystyczną goryczkę.
Obierz jabłka i wyczyść je z gniazd nasiennych, a następnie pokrój w niewielką kostkę. Wymieszaj je wraz z wyjętą z zamrażarki jarzębiną. 2/3 wymieszanych owoców włóż do garnka wraz z cukrem i zalej 1/3 szklanki wody. Duś je przez około 1,5 godziny.
Przetrzyj przez sitko rozgotowane owoce (wyrzuć skórki) i ponownie podgrzej mus. Dodaj do niego odłożone wcześniej owoce, drobno posiekany czosnek, rodzynki, świeży imbir oraz mieloną paprykę. Duś konfiturę jeszcze przez około 20 minut. Na koniec dodaj ocet i ewentualnie odrobinę cukru, jeśli naszym zdaniem jest to konieczne. Gotowy mus przełóż do wyparzonych słoików i postaw do góry dnem. Podawaj go wraz z potrawami mięsnymi np. wątróbką. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziecie również wiele innych przepisów na wyjątkowe przetwory m.in. konfiturę z pigwy do herbaty oraz dżem z brzoskwiń.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel se