Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty
Fuczki są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Jeśli więc znudziły ci to klasyczne danie, sięgnij po placki z kiszonej kapusty. Ich charakterystyczny smak szczególnie spodoba się fanom kiszonek.
Placki ziemniaczane są daniem, które można przygotować na wiele sposobów. W niektórych przepisach możesz nawet pominąć najbardziej pracochłonną część ich robienia, czyli ścieranie ziemniaków na tarce.
Ciekawy sposób na ten tradycyjny posiłek zaprezentowała też Magda Gessler. Jeśli jednak chcesz nieco zaszaleć, zrób fuczki, w których zamiast ziemniaków pojawia się kiszona kapusta.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak przygotować fuczki, czyli placki z kapusty kiszonej?
Bieszczadzkie fuczki są bardzo proste w przygotowaniu, a efekt końcowy zachwyci wszystkich wielbicieli kiszonek. Jakich składników potrzeba do ich przygotowania?
30 dag kiszonej kapusty
1 mała cebula
1 jajko
1 szklanka mąki
kilka łyżek mleka lub wody
sól, pieprz, opcjonalnie: kminek, majeranek
olej do smażenia
Przygotowanie placków z kiszonej kapusty zacznij od pokrojenia kapusty na mniejsze kawałki. Następnie posiekaj cebulkę na drobne kawałki.
Dokładnie wymieszaj ze sobą mleko, jajko oraz mąkę. Po wykonaniu tej czynności połącz kapustę z cebulą i ciastem.
Na dużej patelni rozgrzej olej i z powstałej mieszanki formuj placki. Smaż je z obydwu stron aż do zarumienienia się.
Canva (Atide, Getty Images)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: o2.pl