Smakosze.pl
Placki z kiszonej kapusty

Canva (Atide, Getty Images)

Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty

6 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Fuczki są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Jeśli więc znudziły ci to klasyczne danie, sięgnij po placki z kiszonej kapusty. Ich charakterystyczny smak szczególnie spodoba się fanom kiszonek.

Placki ziemniaczane są daniem, które można przygotować na wiele sposobów. W niektórych przepisach możesz nawet pominąć najbardziej pracochłonną część ich robienia, czyli ścieranie ziemniaków na tarce.

Ciekawy sposób na ten tradycyjny posiłek zaprezentowała też Magda Gessler. Jeśli jednak chcesz nieco zaszaleć, zrób fuczki, w których zamiast ziemniaków pojawia się kiszona kapusta.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak przygotować fuczki, czyli placki z kapusty kiszonej?

Bieszczadzkie fuczki są bardzo proste w przygotowaniu, a efekt końcowy zachwyci wszystkich wielbicieli kiszonek. Jakich składników potrzeba do ich przygotowania?

  • 30 dag kiszonej kapusty

  • 1 mała cebula

  • 1 jajko

  • 1 szklanka mąki

  • kilka łyżek mleka lub wody

  • sól, pieprz, opcjonalnie: kminek, majeranek

  • olej do smażenia

Projekt bez tytułu - 2021-08-06T153827.820

Cudowny przepis na konfiturę z jarzębiny do dań mięsnych

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie placków z kiszonej kapusty zacznij od pokrojenia kapusty na mniejsze kawałki. Następnie posiekaj cebulkę na drobne kawałki.

Dokładnie wymieszaj ze sobą mleko, jajko oraz mąkę. Po wykonaniu tej czynności połącz kapustę z cebulą i ciastem.

Na dużej patelni rozgrzej olej i z powstałej mieszanki formuj placki. Smaż je z obydwu stron aż do zarumienienia się.

Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty

Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty

Canva (Atide, Getty Images)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: o2.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Dominika Mika

Redaktorka portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >