Smakosze.pl

Canva (Atide, Getty Images)

Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Dominika Mika

Fuczki są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Jeśli więc znudziły ci to klasyczne danie, sięgnij po placki z kiszonej kapusty. Ich charakterystyczny smak szczególnie spodoba się fanom kiszonek.

Placki ziemniaczane są daniem, które można przygotować na wiele sposobów. W niektórych przepisach możesz nawet pominąć najbardziej pracochłonną część ich robienia, czyli ścieranie ziemniaków na tarce .

Ciekawy sposób na ten tradycyjny posiłek zaprezentowała też Magda Gessler. Jeśli jednak chcesz nieco zaszaleć, zrób fuczki, w których zamiast ziemniaków pojawia się kiszona kapusta.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak przygotować fuczki, czyli placki z kapusty kiszonej?

Bieszczadzkie fuczki są bardzo proste w przygotowaniu, a efekt końcowy zachwyci wszystkich wielbicieli kiszonek. Jakich składników potrzeba do ich przygotowania?

  • 30 dag kiszonej kapusty

  • 1 mała cebula

  • 1 jajko

  • 1 szklanka mąki

  • kilka łyżek mleka lub wody

  • sól, pieprz, opcjonalnie: kminek, majeranek

  • olej do smażenia

Przygotowanie placków z kiszonej kapusty zacznij od pokrojenia kapusty na mniejsze kawałki. Następnie posiekaj cebulkę na drobne kawałki.

Dokładnie wymieszaj ze sobą mleko, jajko oraz mąkę. Po wykonaniu tej czynności połącz kapustę z cebulą i ciastem.

Na dużej patelni rozgrzej olej i z powstałej mieszanki formuj placki. Smaż je z obydwu stron aż do zarumienienia się.

Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty
Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty

Canva (Atide, Getty Images)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: o2.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]