Pieczone w piekarniku pierogi z jabłkami
Pieczone pierogi to prawdziwy hit. Wspaniale sprawdzą się jako gorący deser polany czekoladą. Ich wykonanie jest banalnie proste. Delikatny farsz z jabłek dodatkowo podkręci smak tych wakacyjnych pierogów.
Pierogi jadamy zazwyczaj tradycyjnie z wody, bądź smażone z dodatkiem tłuściutkiej okrasy. W tych wydaniach od zawsze smakują wybornie i ciężko uwierzyć, że można je ulepszyć.
Jako że z dzieciństwem najlepiej kojarzą nam się pierogi na słodko, postanowiliśmy przedstawić wariację na ich temat. Dzięki zapieczeniu ciasta otrzymujemy nieprawdopodobnie chrupiącą sakiewkę z przepysznym farszem w środku. Tego po prostu trzeba spróbować.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pierogi w nieznanej odsłonie
Dla każdego łasucha pora deserowa to prawdziwe święto. Dzięki tym pieczonym pierogom stanie się ona jeszcze lepsza i bardziej smakowita.
Gotowe danie możemy podawać samodzielnie, ale jeśli chcemy dodać mu nieco powabu — posypmy je cukrem pudrem. Polecamy serwować je także z polewą czekoladową oraz gałką waniliowych lodów. Taki zestaw do złudzenia będzie przypominał klasyczną szarlotkę.
Chrupiące pierogi nie są pracochłonne, a efekt zadziwi nawet najbardziej doświadczoną panią/pana domu. Od czego należy więc zacząć?
Jabłka dokładnie myjemy oraz obieramy, a następnie kroimy w ósemki. Z sera, masła oraz mąki zagniatamy ciasto. Urabiamy je do momentu, aż bez trudu będzie odchodzić od palców.
Gdy ciasto będzie elastycznie i dobrze wyrobione, rozkładamy je na blacie. Blat podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 mm.
Szklanką bądź specjalną wycinaczką robimy kółka z ciasta. W środek kółka wkładamy kawałek jabłka i formujemy kształt pierożka. Jajko roztrzepujemy w miseczce i smarujemy nim pierogi, a następnie posypujemy cukrem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Pierogi pieczemy 20 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Canva (Juan Cribostal Ramos, Getty Images)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Moje Gotowanie