Smakosze.pl
Pierogi z piekarnika

Canva (jipengge, Getty Images Signature)

Pieczone w piekarniku pierogi z jabłkami

6 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Pieczone pierogi to prawdziwy hit. Wspaniale sprawdzą się jako gorący deser polany czekoladą. Ich wykonanie jest banalnie proste. Delikatny farsz z jabłek dodatkowo podkręci smak tych wakacyjnych pierogów.

Pierogi jadamy zazwyczaj tradycyjnie z wody, bądź smażone z dodatkiem tłuściutkiej okrasy. W tych wydaniach od zawsze smakują wybornie i ciężko uwierzyć, że można je ulepszyć.

Jako że z dzieciństwem najlepiej kojarzą nam się pierogi na słodko, postanowiliśmy przedstawić wariację na ich temat. Dzięki zapieczeniu ciasta otrzymujemy nieprawdopodobnie chrupiącą sakiewkę z przepysznym farszem w środku. Tego po prostu trzeba spróbować.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pierogi w nieznanej odsłonie 

Dla każdego łasucha pora deserowa to prawdziwe święto. Dzięki tym pieczonym pierogom stanie się ona jeszcze lepsza i bardziej smakowita.

Gotowe danie możemy podawać samodzielnie, ale jeśli chcemy dodać mu nieco powabu — posypmy je cukrem pudrem. Polecamy serwować je także z polewą czekoladową oraz gałką waniliowych lodów. Taki zestaw do złudzenia będzie przypominał klasyczną szarlotkę.

Ukryta funkcja w opakowaniu kawy

Ukryta funkcja w opakowaniu kawy

CZYTAJ DALEJ

Chrupiące pierogi nie są pracochłonne, a efekt zadziwi nawet najbardziej doświadczoną panią/pana domu. Od czego należy więc zacząć?

Jabłka dokładnie myjemy oraz obieramy, a następnie kroimy w ósemki. Z sera, masła oraz mąki zagniatamy ciasto. Urabiamy je do momentu, aż bez trudu będzie odchodzić od palców.

Gdy ciasto będzie elastycznie i dobrze wyrobione, rozkładamy je na blacie. Blat podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 mm.

Szklanką bądź specjalną wycinaczką robimy kółka z ciasta. W środek kółka wkładamy kawałek jabłka i formujemy kształt pierożka. Jajko roztrzepujemy w miseczce i smarujemy nim pierogi, a następnie posypujemy cukrem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Pierogi pieczemy 20 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Pierogi pieczone z jabłkami

Pierogi pieczone z jabłkami

Canva (Juan Cribostal Ramos, Getty Images)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Moje Gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Dominika MikaAutor

Redaktorka portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >
schabowy na patelni

Przepisy

Soczyste kotlety schabowe w maślankowej panierce

Czytaj więcej >