Smakosze.pl Przepisy Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory
canva/mholka

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

10 lipca 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Sezon na kurki trwa! Miłośnicy tych pysznych grzybów czekali na nie cały rok. Specjalnie dla wszystkich wielbicieli tego smakołyku polecamy prosty i smaczny przepis na marynowane kurki!

Lato rozpieszcza smakoszy ogromem pysznych owoców i warzyw. W lasach pojawiają się również grzyby, które można wykorzystać do cudownych zimowych przetworów. Podajemy prosty przepis na marynowane kurki.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Prosty przepis na marynowane kurki

Składniki:

  • 1 szklanka octu (10%)

  • 2 szklanki wody

  • kilogram kurek

  • 1 dag soli

  • 4 kulki ziarna angielskiego

  • 4 kulki czarnego pieprzu

Sposób wykonania:

Na początek oczyść kurki z piasku, umyj i opłukaj. O tym, jak je przygotować, aby nie były gorzkie pisaliśmy w tym artykule .

Do marynowania wybierz mniejsze grzyby. Na początek obgotuj je w osolonym wrzątku przez około 15 minut, a następnie włóż je do słoików.

Przygotuj zalewę. Do rondla wlej wodę, ocet, dodaj 4 kulki ziarna angielskiego oraz czarnego pieprzu i zagotuj.

Powstałą zalewą zalej grzyby, a następnie zakręć słoiki. Pasteryzuj je przez około 20 minut. Następnie wyjmij słoiki z kurkami i odwróć do góry dnem.

Polecamy również przepis na wyśmienity sos kurkowy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: winiary

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy