Smakosze.pl
1445px-Kluski czarne

wikimedia.commons.org/Ewkaa, CC by-sa 4.0, 3.0, 2.5, 2.0, 1.0

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

10 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Czarne kluski są klasycznym daniem pochodzącym z Górnego Śląska. Najczęściej podaje się je ze stopioną słoniną lub dobrze wysmażonymi skwarkami. Czarny kolor uzyskuje się przez pozostawienie utartych ziemniaków na powietrzu przez kilka godzin.

Kuchnia śląska zawiera wiele ciekawych dań, jednak czarne kluski należą do jednych z najbardziej podstawowych - zazwyczaj podaje się je podczas obiadu do mnóstwa mięsnych dodatków.

Poniżej prezentujemy oryginalną recepturę, dzięki której uzyskuje się przepyszne i łatwe w przygotowaniu czarne kluski. Po ugotowaniu można je odgrzewać na patelni, co pozwala cieszyć się rumianą skórką na ich powierzchni.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Przepis na oryginalne czarne kluski

Składniki:

  • 0.5 kg świeżych kartofli

  • 0.5 kg ugotowanych kartofli

  • 1 jajko

  • sól

  • mąka ziemniaczana

Zacznij od obrania połowy ziemniaków i ugotowania ich w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedź je z wody i przeciśnij przez praskę do kartofli. Surowe ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, jak na placki ziemniaczane.

Ogórki w wyjątkowej odsłonie

Przepis na chrupiące ogórki w zalewie miodowej

CZYTAJ DALEJ

Starte kartofle przeciśnij przez sitko, aby usunąć z nich nadmiar wody. Odciśnięte ziemniaki dodaj do ugotowanych i wyrób na gładką masę. Wyrównaj powierzchnie i dodaj do nich skrobię z wody po odciskaniu. Do masy wrzuć odpowiednik 1/4 mąki ziemniaczanej. Dodaj jajko i wyrób masę.

Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

Uformuj okrągłe kluski, zagotuj w garnku wodę, posól ją i wrzucaj do niej kluski. Gotuj je przez 5-7 minut od wypłynięcia. Podawaj ze skwarkami lub wytopioną słoniną. Smacznego.

Projekt bez tytułu (5)

Źródło: robynmac, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na nieziemsko puszysty biszkopt

Czytaj więcej >