Smakosze.pl
1445px-Kluski czarne

wikimedia.commons.org/Ewkaa, CC by-sa 4.0, 3.0, 2.5, 2.0, 1.0

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

10 Lipca 2021

(Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2021)

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Czarne kluski są klasycznym daniem pochodzącym z Górnego Śląska. Najczęściej podaje się je ze stopioną słoniną lub dobrze wysmażonymi skwarkami. Czarny kolor uzyskuje się przez pozostawienie utartych ziemniaków na powietrzu przez kilka godzin.

Kuchnia śląska zawiera wiele ciekawych dań, jednak czarne kluski należą do jednych z najbardziej podstawowych - zazwyczaj podaje się je podczas obiadu do mnóstwa mięsnych dodatków.

Poniżej prezentujemy oryginalną recepturę, dzięki której uzyskuje się przepyszne i łatwe w przygotowaniu czarne kluski. Po ugotowaniu można je odgrzewać na patelni, co pozwala cieszyć się rumianą skórką na ich powierzchni.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Przepis na oryginalne czarne kluski

Składniki:

  • 0.5 kg świeżych kartofli

  • 0.5 kg ugotowanych kartofli

  • 1 jajko

  • sól

  • mąka ziemniaczana

Zacznij od obrania połowy ziemniaków i ugotowania ich w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedź je z wody i przeciśnij przez praskę do kartofli. Surowe ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, jak na placki ziemniaczane.

Ogórki w wyjątkowej odsłonie

Przepis na chrupiące ogórki w zalewie miodowej

CZYTAJ DALEJ

Starte kartofle przeciśnij przez sitko, aby usunąć z nich nadmiar wody. Odciśnięte ziemniaki dodaj do ugotowanych i wyrób na gładką masę. Wyrównaj powierzchnie i dodaj do nich skrobię z wody po odciskaniu. Do masy wrzuć odpowiednik 1/4 mąki ziemniaczanej. Dodaj jajko i wyrób masę.

Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

Uformuj okrągłe kluski, zagotuj w garnku wodę, posól ją i wrzucaj do niej kluski. Gotuj je przez 5-7 minut od wypłynięcia. Podawaj ze skwarkami lub wytopioną słoniną. Smacznego.

Projekt bez tytułu (5)

Źródło: robynmac, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa krem z żółtych warzyw. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Naleśniki na jogurcie

Przepisy

Przepis na delikatne naleśniki na jogurcie

Czytaj więcej >
Jajecznica na patelni

Przepisy

Jak zrobić jajecznicę z płynnym żółtkiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowy przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych

Czytaj więcej >
faszerowane pieczarki

Przepisy

Proste, tanie i smaczne faszerowane pieczarki - cudowna przekąska dla całej rodziny

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na zimowy obiad zupa brokułowo- serowa

Czytaj więcej >