Jak przyrządzić kurki, żeby nie były gorzkie?
Grzybiarz ogłosili, że rozpoczął się już sezon na kurki. Warto przypomnieć sobie, w jaki sposób należy przyrządzić te pyszne grzyby. Z łatwością przygotujemy je w taki sposób, że nie będą miały goryczki.
Czerwiec rozpieszcza nas ogromem pysznych sezonowych owoców i warzyw. Do tego dochodzą jeszcze cudowne grzyby! W lasach już pojawiły się pierwsze kurki (szerzej na ten temat pisaliśmy w tym artykule).
Warto przypomnieć sobie jak je przyrządzać, aby nie były gorzkie. Prosty patent sprawi, że będziemy cieszyć się wybornymi daniami z kurkami w roli głównej.
Jak przyrządzić kurki, żeby nie były gorzkie?
Aby kurki nie były gorzkie, należy usmażyć je na suchej patelni. Wystarczy, że rozgrzejemy kuchenkę na średniej wielkości ogień, wsypiemy na nią grzyby i poczekamy aż ponownie wchłoną soki.
Taki proces zazwyczaj trwa około 10 minut. Po tym czasie należy zdjąć patelnię z ognia i ostudzić kurki. Niektórzy kucharze korzystają jednak z innej metody.
Wielu ekspertów poleca również wcześniejsze ugotowanie kurek w garnku do gotowania na parze. Ten proces również trwa około 10 minut.
Tak przygotowane kurki z pewnością nie będą gorzkie. Z powodzeniem wykorzystamy je do pysznych dań m.in. jajecznicy lub aromatycznego sosu (przepis na ten drugi znajdziecie tutaj). Dlaczego warto jeść kurki? Odpowiedź w dalszej części tekstu.
Jakie są prozdrowotne zalety kurek?
Eksperci szczególnie zalecają sięganie po kapelusze kurek. Są one bogate w witaminy: A, B1, B2, C, D, PP i E.
Grzyby zawierają także sporo składników odżywczych między innymi: żelazo, cynk, jod, potas, wapń oraz fluor.
Kurki z powodzeniem mogą jeść osoby przebywające na diecie - są bowiem niskokaloryczne. 100 g świeżych grzybów to jedynie 30 kcal.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: inspirowane smakiem/ beszamel se/ poradnik zdrowie