Niezawodny trick babć na idealne ciasto na pierogi, korzysta z niego Gessler
Ciasto odgrywa niezwykle istotną rolę podczas przygotowywania pierogów. W wielu domach przepisy na jego wykonanie delikatnie się od siebie różnią. Magda Gessler, jak i Robert Makłowicz stosują jeden prosty trick - dodają do niego odrobinę masła, dzięki czemu ciasto jest elastyczne oraz miękkie.
Dla mnóstwa ludzi pierogi wydają się zbyt trudnym daniem, do przygotowania samodzielnie w domu. Częstym problemem jest przyklejanie się ciasta do stolnicy lub deski - na szczęście istnieje prosty sposób, aby temu zapobiec.
Wbrew pozorom wcale nie trzeba podsypywać stolnicy dużą ilością mąki. Taka metoda może bowiem zanadto wysuszyć masę, przez co ta zacznie pękać i rozpadać się. Wystarczy dodać do niej niewielką ilość masła, które nada jej elastyczność oraz odpowiednią miękkość.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.
Przepis na ciasto do pierogów
Składniki:
750 g mąki pszennej
5 g soli
50 g masła
około 250 ml gorącej wody
Na początku mąkę należy przesiać przez sitko, o jak najmniejszych oczkach. Następnie wysypujemy na stolnicę i dodajemy do niej sól. Masło o temperaturze pokojowej kroimy na mniejsze kawałki i zagniatamy z mąką.
Do ciasta wlewa się gorącą wodę, ponownie zagniata i odstawia na około 30 minut, aby mąka odpowiednio nasiąkła wodą. Finalnie powinno z łatwością odklejać się od dłoni. Jego struktura musi być gładka i miękka. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować.
Ciasto powinno mieć grubość kilku milimetrów po rozwałkowaniu. Przy pomocy szklanki wycinamy z niego okręgi. Do okręgów wkłada się porcję farszu, lepi i gotuje w wodzie z solą.
Źródło: Tanya145, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ofeminin.pl