Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty sposób na nieziemsko puszysty biszkopt
Adam Moskal
Adam Moskal 10.07.2021 02:00

Prosty sposób na nieziemsko puszysty biszkopt

Projekt bez tytułu (6)
Miuda_21, Getty Images Pro

Pieczenie biszkoptu może sprawiać problemy nawet najlepiej wyszkolonym cukiernikom. Z tego powodu poniżej prezentujemy przepis na najprostszy biszkopt, który zawsze się udaje. Jest lekki, puszysty i świetnie sprawdza się w najróżniejszych słodkich wypiekach.

Tort bez biszkoptu nie może się udać- jest swojego rodzaju rusztowaniem, który trzyma całe ciasto w ryzach. Niestety, w domowych warunkach ciężko upiec go w dobry i smaczny sposób. Dlatego poniżej przedstawiamy sposób, aby przygotować go w najbardziej puszystym wydaniu. 

Pieczenie najróżniejszych ciast nie jest banalną sztuką - opanowanie odpowiedniego doboru temperatur, dobrych proporcji składników i czasu pieczenia może być zdradliwe, z tego powodu receptura poniżej ułatwia otrzymanie doskonałego wyniku.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

Przepis na puszysty biszkopt

Składniki:

  • 6 jajek

  • 3/4 szklanki cukru

  • niecała szklanka mąki pszennej

  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej

Obie mąki dokładnie przesiej do miski. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z cukrem na puszystą i sztywną masę. Powoli dodawaj pojedynczo żółtka do białek i dalej ubijaj. 

Mąkę i proszek dodaj do masy jajecznej. Zrób to bardzo ostrożnie, aby nie zniweczyć całej pracy włożonej w ubijanie piany. Wymieszaj całość dokładnie, aż składniki się połączą. 

Tortownice wyłóż pergaminem i wylej na niego ciasto. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 35 minut. Po tym czasie uderz ciastem o blat 2, 3 razy i włóż je z powrotem do nagrzanego, aczkolwiek wyłączonego piekarnika. Zaczekaj, aż całkowicie przestygnie. Biszkopt jest gotowy po ostygnięciu. 

Projekt bez tytułu (7)
undefined

Źródło: dusiowa, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojewypieki.com

Zapraszamy na nasz Instagram