Cudowny przepis na obłędną szwedzką wersję mizerii
Mizeria jest zdecydowanie jedną z najpopularniejszych surówek. Okazuje się, że niemal każdy kraj ma swój sposób na jej przyrządzanie. Jedną z najpopularniejszych wersji mizerii jest jej szwedzka wersja.
Sezon ogórkowy trwa - nie zwlekaj, korzystaj. Chociaż tradycyjna mizeria nie ma sobie równych, to warto wypróbować również jej dość zaskakującą szwedzką wersję.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Przepis na szwedzką wersję mizerii:
Składniki:
-
6 ogórków
-
3 cebule dymki
-
1 sałata
Składniki na sos:
-
1 szklanka kwaśnej śmietany
-
1 łyżka cukru
-
1 łyżka soli
-
2 łyżki octu winnego
Sposób wykonania:
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu. Pokrój ogórki w drobne plasterki, a cebulę dymkę dokładnie posiekaj.
Wymieszaj warzywa z sosem i schłodź je w lodówce. Danie możesz przybrać świeżymi listkami mięty.
Na czym polega sekret smaku dania? Z pewnością charakter dodaje mu niezawodna cebula dymka.
Polecamy również przepis na tradycyjną wersję tego dania oraz jej odsłonę z dodatkiem owoców.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel se