Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na ekspresowy śmietanowiec bez pieczenia
Dominika Mika
Dominika Mika 12.07.2021 02:00

Przepis na ekspresowy śmietanowiec bez pieczenia

Śmietanowiec to ekspresowe ciasto bez pieczenia.
Canva (peredniankina, Getty Images)

Ciasto na zimno jest idealną propozycją na deser, gdy za oknem leje się żar. Jego przygotowanie jest zaskakująco proste. Wszyscy domownicy będą zachwyceni takim frykasem. Śmietanowiec z pewnością podbije ich serca. Dowiedz się, jak wykonać to ekpresowe ciasto na zimno.

Ciasto na zimno w upalne dni jest jednocześnie drobnym osłodzeniem, jak również ochłodzeniem. Po solidnym obiedzie niemal każdego nachodzi ochota na wyborny deser, jednak gdy jest bardzo gorąco, nie mamy ochoty na mączne propozycje.

Interesującą propozycją na upale dni może być lekka i jednocześnie chrupiąca beza lub domowe lody, które zawsze spotykają się entuzjastycznymi reakcjami domowników i gości. Tym razem jednak przypominamy przepis, który jest sprawdzony i często kojarzy się z latami dzieciństwa.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Śmietanowiec - ciasto na zimno o wyjątkowym smaku

Nie da się ukryć, że ciasto na zimno jest wyjątkową alternatywą dla wypieków. Nie zawsze mamy ochotę na ciężkie desery. Wówczas znakomicie sprawdzi się śmietanowiec. Co będzie nam potrzebne do jego wykonania?

  • 500 ml śmietany 18%

  • 75 g cukru pudru

  • 200 ml wody

  • 25 g żelatyny

  • 3 galaretki o różnych kolorach

  • 15 g maku

Zachwycające ciasto na zimno jest banalne w przygotowaniu

Ciasto na zimno nie powinno nikomu sprawić najmniejszych problemów. Na początku należy przygotować galaretki w osobnych naczyniach. Kiedy już zastygną, wówczas kroimy je w kostkę. Żelatynę mieszamy z gorącą wodą. Odstawiamy ją do wystygnięcia.

Śmietanowiec na zimno świetnie sprawdzi się w upały
Śmietanowiec na zimno świetnie sprawdzi się w upały

Źródło: Canva (peredniankina, Getty Images)

Następnie śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem. Powinna być sztywna. Dwie łyżki powstałej masy mieszamy z żelatyną, którą dodajemy do pozostałej ubitej śmietany. Całość delikatnie mieszamy. Dodajemy pokrojone galaretki oraz mak.

Po przemieszaniu ciasto umieszczamy w foremce i wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Przysmak jest już gotowy. Ciasto na zimno z pewnością zachwyci domowników. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram