Przepis na placki ziemniaczane z sosem greckim
Ogórek jest wyjątkowo uniwersalnym warzywem, z którego można przygotować wiele frykasów. Jeśli placki ziemniaczane ci spowszedniały i chcesz nieco odmiany, spróbuj zjeść je z sosem tzatziki. Dzięki niemu napierają wyrazistego, bardzo ciekawego smaku. Można poczuć się jak na wakacjach w Grecji.
Ogórek nie należy do oczywistych dodatków, które podajemy wraz z plackami ziemniaczanymi. Większość jada jez kwaśną śmietaną, sosem grzybowym lub okazjonalnie cukrem. Jednak zdecydowanie warto dać szansę plackom z ogórkami.
Na naszej stronie można znaleźć wiele sposobów na placki, jak choćby przepis na placki bez smażenia czy placki "rosti" wg przepisu Ani Starmach. W tym przepisie jednak kluczową rolę nie odgrywa składnik ciasta lecz właśnie sos z ogórkami, który niesamowicie prodkreśla smak placków.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Ogórek i placki ziemniaczane - idealne połączenie, które zachwyca wielu smakoszy
Placki ziemniaczane nie są oczywistym wyborem w upalne dni. Jednak dzięki sosowi tzatziki nabierają one nieco bardziej wyrazistego smaku i stają się wręcz orzeźwiające. Wszystko za sprawą soczystych ogórków.
Sos tzatziki wywodzący się ze słonecznej Grecji idealnie współgra z delikatnym smakiem placków ziemniaczanych. Ogórek wraz z jogurtem greckim i czosnkiem tworzy bardzo smaczny, acz delikatny sos.
Jakich składników potrzebujesz?
Sos tzatziki:
1 duży ogórek
200 ml jogurtu greckiego
dwa ząbki czosnku
sól
pieprz
1 łyżka cukru
Placki ziemniaczane:
1 jajko
1 cebula
4 łyżki mąki pszennej
olej
1 kilogram ziemniaków
Jak przygotować placki z sosem tzataziki?
Ogórek umyj i obierz. Następnie zetrzyj go na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski. Zasyp solą i odstaw na 15 minut.
Źródło: Canva (LiliGrapgie, Getty Images Pro)
W osobnej miseczce połącz jogurt z przeciśniętym przez prasę czosnkiem, solą, pieprzem oraz cukrem. Dokładnie wszystko wymieszaj. Z ogórków odciśnij wodę i zmieszaj z sosem. Odstaw do lodówki, aby się przegryzło.
Ziemniaki umyj i obierz. Pokrój na mniejsze kawałki i włóż do blendera razem z cebulą. Zblenduj je na gładką i jednolitą masę i przełóż do większej miski. Do masy dodaj jajko oraz mąkę i dokładnie wymieszaj.
Smaż placki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawaj z sosem w osobnej miseczce.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Doradca Smaku