Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Letnia wersja mizerii z dodatkiem owoców
Adam Moskal
Adam Moskal 24.06.2021 02:00

Letnia wersja mizerii z dodatkiem owoców

Projekt bez tytułu (95)
voltan1, Getty Images Pro

Mizeria wcale nie musi być jedynie ogórkami ze śmietaną - jeśli znudziła ci się klasyczna wersja, przetestuj poniższe propozycje. Pierwsza z nich zawiera przyjemnie chrupiące jabłko, które przełamuje swoją słodyczą resztę smaków. Z kolei drugi wariant jest dla fanów ostrzejszych smaków, ponieważ dodaje się do niego ostrą papryczkę.

Mizeria jest znana praktycznie na całym świecie, choć w zależności od regionu, różni się dodatkami czy sposobem podania. Ogórek jest jednak podstawą tej surówki, więc to w niego warto zaopatrzyć się najbardziej.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Przepis na mizerię z jabłkiem i cebulą

Składniki:

  • dwa ogórki szklarniowe

  • jedno jabłko

  • jedna szalotka

  • trzy łyżki oliwy

  • trzy łyżki miodu

  • trzy łyżki octu winnego

  • pieprz

  • sól

  • koperek

Ogórki oraz jabłko dokładnie umyj pod bieżącą wodą i obierz ze skórki. Z jabłka wytnij gniazda nasienne. Jabłka i ogórki pokrój w cienkie plastry lub zetrzyj na mandolinie. Przełóż je do miski.

Bardzo drobno posiekaj szalotkę i wrzuć ją do miski. W osobnej miseczce zmieszaj ocet, miód oraz oliwę, tworząc gładki sos. Dopraw go solą i pieprzem, a następnie zalej zawartość miski. Posyp siekanym koperkiem, zamieszaj i podawaj.

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy słowa premiera Mateusza Morawieckiego, który nakłania do kupowania określonych produktów. Ten tekst poświęcony został niebywałemu znalezisku, jakie odkryto pod transportem buraków.

Przepis na mizerię po węgiersku

Składniki:

  • dwa ogórki szklarniowe

  • jedna czerwona cebula

  • jedna czerwona papryka

  • trzy łyżki octu

  • trzy łyżki oliwy

  • ostra papryka w proszku

  • sól

  • pieprz

Zacznij od umycia ogórków i papryki. Paprykę przekrój na pół i usuń gniazdo nasienne. Ogórek zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czerwoną cebulę posiekaj w bardzo drobną kostkę i wrzuć do miski.

Paprykę pokrój w bardzo cienkie paseczki. Cebulę i ogórki posól i odstaw na 15 minut. Po tym czasie zlej połowę wody, która z nich wyciekła, a resztę wylej. Do wody dodaj ocet, oliwę, sól, pieprz i paprykę ostrą. Wymieszaj wszystko razem i podawaj. Smacznego.

Projekt bez tytułu (96)
undefined

Źródło: Jupiterimages, Photo Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram