Smakosze.pl
Projekt bez tytułu (95)

voltan1, Getty Images Pro

Letnia wersja mizerii z dodatkiem owoców

24 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Mizeria wcale nie musi być jedynie ogórkami ze śmietaną - jeśli znudziła ci się klasyczna wersja, przetestuj poniższe propozycje. Pierwsza z nich zawiera przyjemnie chrupiące jabłko, które przełamuje swoją słodyczą resztę smaków. Z kolei drugi wariant jest dla fanów ostrzejszych smaków, ponieważ dodaje się do niego ostrą papryczkę.

Mizeria jest znana praktycznie na całym świecie, choć w zależności od regionu, różni się dodatkami czy sposobem podania. Ogórek jest jednak podstawą tej surówki, więc to w niego warto zaopatrzyć się najbardziej.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Przepis na mizerię z jabłkiem i cebulą

Składniki:

  • dwa ogórki szklarniowe

  • jedno jabłko

  • jedna szalotka

  • trzy łyżki oliwy

  • trzy łyżki miodu

  • trzy łyżki octu winnego

  • pieprz

  • sól

  • koperek

Ogórki oraz jabłko dokładnie umyj pod bieżącą wodą i obierz ze skórki. Z jabłka wytnij gniazda nasienne. Jabłka i ogórki pokrój w cienkie plastry lub zetrzyj na mandolinie. Przełóż je do miski.

Bardzo drobno posiekaj szalotkę i wrzuć ją do miski. W osobnej miseczce zmieszaj ocet, miód oraz oliwę, tworząc gładki sos. Dopraw go solą i pieprzem, a następnie zalej zawartość miski. Posyp siekanym koperkiem, zamieszaj i podawaj.

Projekt bez tytułu (88)

Jak gotować fasolkę szparagową, żeby nie mieć wzdęć?

CZYTAJ DALEJ

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy słowa premiera Mateusza Morawieckiego, który nakłania do kupowania określonych produktów. Ten tekst poświęcony został niebywałemu znalezisku, jakie odkryto pod transportem buraków.

Przepis na mizerię po węgiersku

Składniki:

  • dwa ogórki szklarniowe

  • jedna czerwona cebula

  • jedna czerwona papryka

  • trzy łyżki octu

  • trzy łyżki oliwy

  • ostra papryka w proszku

  • sól

  • pieprz

Zacznij od umycia ogórków i papryki. Paprykę przekrój na pół i usuń gniazdo nasienne. Ogórek zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czerwoną cebulę posiekaj w bardzo drobną kostkę i wrzuć do miski.

Paprykę pokrój w bardzo cienkie paseczki. Cebulę i ogórki posól i odstaw na 15 minut. Po tym czasie zlej połowę wody, która z nich wyciekła, a resztę wylej. Do wody dodaj ocet, oliwę, sól, pieprz i paprykę ostrą. Wymieszaj wszystko razem i podawaj. Smacznego.

Projekt bez tytułu (96)

Źródło: Jupiterimages, Photo Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >