Mizeria - ponadczasowy przepis na klasyczny dodatek do obiadu
Wydaje się, że mizeria jest jedną z najprostszych sałatek – do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilka składników. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ten klasyczny dodatek urozmaicić rzodkiewką, sałatą czy szczypiorkiem. Sama mizeria jest nie tylko przepyszna, ale i zdrowa – ogórek zawiera między innymi witaminy C, A i K oraz cenne makro- i mikroelementy, takie jak potas czy fosfor.
Do sporządzenia mizerii możemy wykorzystać zarówno ogórki gruntowe, jak i szklarniowe. Te pierwsze świetnie nadadzą się do sałatki przygotowywanej w sezonie, ale druga opcja także będzie przepyszna. Poniżej podajemy najprostszy i najszybszy sposób na przyrządzenie tej pysznej sałatki, która idealnie pasuje do dań mięsnych i rybnych.
Mizeria – smaczna i orzeźwiająca
Mizeria składa się w głównej mierze z cienko pokrojonych ogórków, te natomiast są warzywem o dużej zawartości wody. Nic więc dziwnego w tym, że ta sałatka idealnie sprawdzi się jako dodatek do letniego obiadu i ugasi pragnienie. Doskonale pasuje do dań rybnych i mięsnych, a wiele osób nie wyobraża sobie tradycyjnego, polskiego schabowego czy młodych ziemniaków z koperkiem bez mizerii. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by tę sałatkę spożywać także jesienią czy zimą – witamina C zawarta w ogórkach wzmocni naturalną odporność organizmu.
Warzywo jest również niskokaloryczne – możemy spożywać je w dużych ilościach bez ryzyka zyskania na wadze. Dzięki wysokiej zawartości błonnika szybko odczujemy sytość. Poza tym ogórki pomagają pozbyć się nadmiaru toksyn z organizmu oraz wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego. Co będzie potrzebne do przygotowania tak zdrowej i smacznej sałatki?
3 duże ogórki (gruntowe lub szklarniowe poza sezonem)
Około 4 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego (ilość zależy tak naprawdę od preferowanej konsystencji sałatki)
Sok z cytryny
Cukier lub miód (opcjonalnie)
Pieprz czarny mielony
Sól
undefined
Klasyczna mizeria – sposób przygotowania
Ogórki myjemy, cieniutko obieramy i odcinamy oba końce. Jeżeli mamy małe i wczesne ogórki gruntowe – nie trzeba nawet pozbywać się skórki. To właśnie ona zawiera większość cennych substancji odżywczych. Po wstępnym przygotowaniu warzywa należy pokroić na plasterki. Im będą cieńsze, tym lepsza wyjdzie mizeria.
Plasterki ogórków przekładamy do miseczki i posypujemy łyżeczką soli, a następnie całość mieszamy. Dzięki soli warzywa oddadzą większość zawartej w nich wody, a sałatka nie wyjdzie zbyt rzadka. Taką mieszankę odstawiamy na bok na 15-20 minut i odciskamy nadmiar płynu. Możemy posłużyć się również sitkiem, do którego wkładamy nasze ogórki z solą – wtedy nadwyżka wody po prostu z nich spłynie.
W trakcie czekania na to, aż warzywa puszczą soki, możemy przygotować resztę składników. Do kolejnej miseczki przekładamy naszą śmietanę 18% lub jogurt naturalny. Jeśli chcemy dodać do mizerii sok z cytryny – robimy to teraz i wyciskamy około dwóch łyżek. W wersji bardziej na słodko możemy dorzucić szczyptę cukru albo łyżkę miodu. Mieszankę przekładamy do ogórków, które wcześniej odcisnęliśmy z nadmiaru wody. Całość doprawiamy mielonym pieprzem. Sałatki nie trzeba już solić.
Taka klasyczna mizeria doskonale smakuje w tradycyjnym, prostym wydaniu, ale wiele osób stosuje różnego rodzaju dodatki. Możemy urozmaicić ją szczypiorkiem albo koperkiem. Świetnie smakuje również z pokrojoną w plasterki rzodkiewką. Sałatka z ogórków najlepiej smakuje schłodzona w lodówce – szczególnie w gorące, letnie dni.