Smakosze.pl Przepisy Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami
Canva / Olga Kriger

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

13 czerwca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Pierogi z truskawkami są wyjątkowym specjałem, któremu niezwykle trudno się oprzeć. Nie trzeba długo szukać smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby sporo przepysznych zawiniątek z owocami w środku. Warto wykorzystać sezon na truskawki i przygotować wyborne pierogi. Przepis nie powinien nikomu przysporzyć problemów.

Smakowite pierogi z truskawkami są nie lada pokusą dla wielbicieli swojskich smaków. Niektórzy mogliby je zajadać bez końca. Oczywiście najlepiej smakują pierogi przyrządzone samodzielnie. Domownicy momentalnie wyczyszczą talerze.

Przepyszne pierogi z truskawkami

Nie da się ukryć, że pierogi z truskawkami należą do grona specjałów, po które najczęściej sięgamy wiosną i latem. Wszystko dlatego, że właśnie wtedy możemy dostać świeże owoce. Właśnie dzięki nim pierogi przyprawiają o zachwyt .

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej:

Wielu smakoszy zauważyło, że truskawki na dobre zagościły już w sklepach i na straganach. Niedawno wspominaliśmy o tym, że pola pozwalają na samodzielne zbieranie owoców . Wówczas ich cena jest znacznie niższa.

Skoro świeże truskawki możemy dostać bez najmniejszych problemów, to warto wykorzystać je do przygotowania czegoś smakowitego. Idealną propozycją są kultowe pierogi. Receptura jest banalnie prosta. Najpierw musimy się jednak zaopatrzyć w niezbędne składniki.

Ciasto na pierogi:

  • 0,5 kg mąki

  • 1/4 kostki masła

  • 250 ml ciepłej wody

  • 5 g soli

Nadzienie:

  • 400 g truskawek

  • 40 g cukru

Niezawodny przepis na pierogi z truskawkami

Na początku przygotujemy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy do miski. Wzbogacamy ją o sól i masło. Stopniowo dodajemy do niej wodę i wyrabiamy ciasto. Należy je zagniatać tak długo, aż stanie się elastyczne i jednolite.

Obłędne pierogi z truskawkami
Obłędne pierogi z truskawkami

(Canva / Mallivan)

Truskawki starannie myjemy i pozbawiamy szypułek. Kroimy je na kawałki. Rozdrobnione owoce umieszczamy w misce i posypujemy cukrem . Po zamieszaniu odstawiamy je na bok. Dzięki temu truskawki przesiąkną słodyczą cukru.

Ciasto wałkujemy na cienki placek. Wycinamy z niego przy użyciu szklanki okręgi. Na środku każdego z nich umieszczamy trochę truskawek . Lepimy pierogi i układamy je na blacie oprószonym mąką.

Przygotowane pierogi umieszczamy w garnku z osolonym wrzątkiem. Kiedy wypłyną na powierzchnie, wówczas będą gotowe. Najlepiej serwować je z dodatkiem śmietany. Obiad w takim wydaniu podbije serca najbliższych. Warto wiedzieć, jak przyrządzić idealne ciasto na pierogi .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepisy Joli

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy