Smakosze.pl

canva/Ann_Zhuravleva

Prosty sposób na elastyczne ciasto na pierogi

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Jak przyrządzić idealne pierogi? Okazuje się, że nie jest to tak trudne, jak się wydaje wielu osobom. Warto jednak poznać kilka prostych tricków, które sprawią, że nasze danie zawsze się uda i będzie cieszyć nasze kubki smakowe!

Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi?

Przepisów na pierogi jest całe mnóstwo. Każdy szef kuchni ma na nie swój unikalny patent. Warto przetestować różne kombinacje i wybrać dla siebie to, co najlepsze. Eksperci kulinarni uważają, jednak że przygotowując ciasta na pierogi, zamiast wody warto wlać do nich mleko! 

Ta drobna zmiana sprawi, że ciasto będzie niezwykle miękkie, delikatne i co ważne przyjemne w lepieniu. Dodatek powinien również korzystnie wpłynąć na smak naszych pierogów. 

Jesteście ciekawi, jak wygląda taki przepis w praktyce? Poniżej podajemy sprawdzoną recepturę na idealne ciasto na pierogi!

Przepis na idealne ciasto na pierogi

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 3/4 szklanki mleka

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • pół łyżeczki soli

Sposób wykonania:

Wymieszaj mąkę pszenną z solą, olejem rzepakowym i ciepłym mlekiem. Wyrób ciasto, a następnie odłóż gotową gładką kulę, aby odpoczęła przynajmniej przez 10 minut. W tym czasie przygotuj swój ulubiony farsz na pierogi.

Po upływie 10 minut rozwałkuj ciasto, za pomocą szklanki wytnij w nich okręgi i nadziej je łyżeczką dowolnego farszu. Gotowe pierogi gotuj we wrzątku przez 3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię.

Ciasto na pierogi można również wzbogacać niebanalnymi dodatkami m.in. świeżo startą skórką z cytryny. Niebanalny składnik doskonale podkręci ich smak.

Polecamy również przepis na niezwykle kontrowersyjne pierogi z dodatkiem śledzia. Pisaliśmy o nim w tym artykule .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wilkuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefined

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Czytaj więcej >

Porady

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Czytaj więcej >

Porady

Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może sporo kosztować
Czytaj więcej >

Porady

Wkłada do opakowania z chlebem i przedłuża jego świeżość o 2 tygodnie. Ten patent to hit
Czytaj więcej >

Porady

Technolog żywności oceniła nową modę na gotowanie brokułów. Przez nią tracą, co najcenniejsze
Czytaj więcej >

Porady

Zapomnij o piekarniku i wystawianiu na słońce. Grzyby najlepiej i najtaniej ususzysz na zimno
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos
Czytaj więcej >