Smakosze.pl
pierogi

canva/Ann_Zhuravleva

Prosty sposób na elastyczne ciasto na pierogi

13 Maja 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Pierogi to klasyczna potrawa, bez której trudno sobie wyobrazić kuchnię polską. Warto poznać kilka tricków, dzięki którym będą one niemal idealnie delikatne i elastyczne. Stosują je tylko najlepsi mistrzowie kuchni!

Jak przyrządzić idealne pierogi? Okazuje się, że nie jest to tak trudne, jak się wydaje wielu osobom. Warto jednak poznać kilka prostych tricków, które sprawią, że nasze danie zawsze się uda i będzie cieszyć nasze kubki smakowe!

Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi?

Przepisów na pierogi jest całe mnóstwo. Każdy szef kuchni ma na nie swój unikalny patent. Warto przetestować różne kombinacje i wybrać dla siebie to, co najlepsze. Eksperci kulinarni uważają, jednak że przygotowując ciasta na pierogi, zamiast wody warto wlać do nich mleko! 

Ta drobna zmiana sprawi, że ciasto będzie niezwykle miękkie, delikatne i co ważne przyjemne w lepieniu. Dodatek powinien również korzystnie wpłynąć na smak naszych pierogów. 

Jesteście ciekawi, jak wygląda taki przepis w praktyce? Poniżej podajemy sprawdzoną recepturę na idealne ciasto na pierogi!

Przepis na idealne ciasto na pierogi

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 3/4 szklanki mleka

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • pół łyżeczki soli

Sposób wykonania:

Wymieszaj mąkę pszenną z solą, olejem rzepakowym i ciepłym mlekiem. Wyrób ciasto, a następnie odłóż gotową gładką kulę, aby odpoczęła przynajmniej przez 10 minut. W tym czasie przygotuj swój ulubiony farsz na pierogi.

Po upływie 10 minut rozwałkuj ciasto, za pomocą szklanki wytnij w nich okręgi i nadziej je łyżeczką dowolnego farszu. Gotowe pierogi gotuj we wrzątku przez 3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię.

Ciasto na pierogi można również wzbogacać niebanalnymi dodatkami m.in. świeżo startą skórką z cytryny. Niebanalny składnik doskonale podkręci ich smak.

Polecamy również przepis na niezwykle kontrowersyjne pierogi z dodatkiem śledzia. Pisaliśmy o nim w tym artykule.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wilkuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefined

Podobne artykuły

naleśniki ciasto

Porady

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >
Szypułki truskawek mają pewne sekrety

Porady

Czy szypułki z truskawek są jadalne?

Czytaj więcej >
Grzyby o odpychającej goryczy

Porady

Goryczak żółciowy - grzyb, którego lepiej omijać

Czytaj więcej >
kawa w upały

Porady

Czy można pić kawę w upalne dni?

Czytaj więcej >