Cudowny przepis na rozgrzewający napar z imbiru
Imbir pod postacią naparu z cytryną wykazuje doskonałe właściwości prozdrowotne. Dodając do niego szczyptę cynamonu, można uzyskać rozgrzewający i przepyszny napój. Niżej zdradzamy, jak go wykonać krok po kroku.
Imbir najczęściej wykorzystujemy jako przyprawa do ciast czy ciasteczek, a także podczas gotowania dań z kuchni azjatyckich. Jeśli zaparzy się go z cytryną, można cieszyć się jego doskonałym działaniem.
Imbir świetnie wspomaga układ odpornościowy, a także wspaniale rozgrzewa. Łącząc go z cytryną i cynamonem, dodatkowo uzyskuje się działanie energetyzujące, oraz oczyszczające organizm z toksyn.
Przepis na napar z imbiru
Składniki:
-
3 cytryny
-
1 łyżka cynamonu
-
3 cm kawałek imbiru
-
1,5 litra wody
Do garnka wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia. Cytrynę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i pokrój w ćwiartki lub mniejsze kawałki. Wrzuć ją do gotującej się wody.
Imbir obierz ze skórki. Najłatwiej zrobić to przy pomocy łyżki, skrobiąc jej krawędzią powierzchnie korzenia. Następnie pokrój imbir w plasterki i wrzuć do wody. Gotuj całość przez kilka minut.
Pod sam koniec gotowania dopraw napar cynamonem. Wykorzystując blender, miksuj zawartość garnka, aż cytryna i imbir będą całkowicie rozdrobnione. Przecedź napój przez sitko o drobnych oczkach.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak wykonać jesienny rosół z imbirem. Ten tekst zdradza tajniki przepisu na pyszny syrop imbirowy do herbaty.
Źródło zdjęcia: canva/bondarillia Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: centrum-zdrowia-ursynow.com.pl