Smakosze.pl Przepisy Cudowny przepis na rozgrzewający napar z imbiru
Imbir
canva/VSargues, Getty Images

Cudowny przepis na rozgrzewający napar z imbiru

24 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Imbir pod postacią naparu z cytryną wykazuje doskonałe właściwości prozdrowotne. Dodając do niego szczyptę cynamonu, można uzyskać rozgrzewający i przepyszny napój. Niżej zdradzamy, jak go wykonać krok po kroku.

Imbir najczęściej wykorzystujemy jako przyprawa do ciast czy ciasteczek, a także podczas gotowania dań z kuchni azjatyckich. Jeśli zaparzy się go z cytryną, można cieszyć się jego doskonałym działaniem.

Imbir świetnie wspomaga układ odpornościowy, a także wspaniale rozgrzewa. Łącząc go z cytryną i cynamonem, dodatkowo uzyskuje się działanie energetyzujące, oraz oczyszczające organizm z toksyn.

Przepis na napar z imbiru

Składniki:

  • 3 cytryny

  • 1 łyżka cynamonu

  • 3 cm kawałek imbiru

  • 1,5 litra wody

Do garnka wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia. Cytrynę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i pokrój w ćwiartki lub mniejsze kawałki. Wrzuć ją do gotującej się wody.

Imbir obierz ze skórki. Najłatwiej zrobić to przy pomocy łyżki, skrobiąc jej krawędzią powierzchnie korzenia. Następnie pokrój imbir w plasterki i wrzuć do wody. Gotuj całość przez kilka minut.

Pod sam koniec gotowania dopraw napar cynamonem. Wykorzystując blender, miksuj zawartość garnka, aż cytryna i imbir będą całkowicie rozdrobnione. Przecedź napój przez sitko o drobnych oczkach.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak wykonać jesienny rosół z imbirem. Ten tekst zdradza tajniki przepisu na pyszny syrop imbirowy do herbaty.

Napar imbirowy

Źródło zdjęcia: canva/bondarillia Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: centrum-zdrowia-ursynow.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Zaczynał pracę jako redaktor w serwisie smakosze.pl. Przez lata piął się po szczeblach przez stanowiska wydawnicze, w serwisach pyszne.pl, smakosze.pl oraz domekiogrodek.pl. Przez ponad rok dbał o serwis domekiogrodek.pl jako redaktor naczelny. Profesjonalnie kulinariami zajmuje się ponad sześć lat, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuje się już od dzieciństwa. W swoich tekstach stara się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl