Smakosze.pl Przepisy Cudowny przepis na rozgrzewający napar z imbiru
canva/VSargues, Getty Images

Cudowny przepis na rozgrzewający napar z imbiru

24 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Imbir pod postacią naparu z cytryną wykazuje doskonałe właściwości prozdrowotne. Dodając do niego szczyptę cynamonu, można uzyskać rozgrzewający i przepyszny napój. Niżej zdradzamy, jak go wykonać krok po kroku.

Imbir najczęściej wykorzystujemy jako przyprawa do ciast czy ciasteczek, a także podczas gotowania dań z kuchni azjatyckich. Jeśli zaparzy się go z cytryną, można cieszyć się jego doskonałym działaniem.

Imbir świetnie wspomaga układ odpornościowy, a także wspaniale rozgrzewa. Łącząc go z cytryną i cynamonem, dodatkowo uzyskuje się działanie energetyzujące, oraz oczyszczające organizm z toksyn.

Przepis na napar z imbiru

Składniki:

  • 3 cytryny

  • 1 łyżka cynamonu

  • 3 cm kawałek imbiru

  • 1,5 litra wody

Do garnka wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia. Cytrynę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i pokrój w ćwiartki lub mniejsze kawałki. Wrzuć ją do gotującej się wody.

Imbir obierz ze skórki. Najłatwiej zrobić to przy pomocy łyżki, skrobiąc jej krawędzią powierzchnie korzenia. Następnie pokrój imbir w plasterki i wrzuć do wody. Gotuj całość przez kilka minut.

Pod sam koniec gotowania dopraw napar cynamonem. Wykorzystując blender, miksuj zawartość garnka, aż cytryna i imbir będą całkowicie rozdrobnione. Przecedź napój przez sitko o drobnych oczkach.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak wykonać jesienny rosół z imbirem. Ten tekst zdradza tajniki przepisu na pyszny syrop imbirowy do herbaty.

Napar imbirowy

Źródło zdjęcia: canva/bondarillia Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: centrum-zdrowia-ursynow.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy