Smakosze.pl
Kotlet schabowy z surówką

canva/vkuslandia

Przepis na kotlety schabowe w cieście czosnkowym

23 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Schabowe są częstym daniem obiadowym w wielu domach. Za każdym razem towarzyszą im inne surówki. Tym razem mięso proponujemy zamarynować, dodając aromatycznego, świeżego czosnku.

Kotlet schabowy doskonale komponuje się z surówkami np. tą z kapusty pekińskiej czy z klasycznym colesławem. Jeśli chcemy zmienić coś więcej niż tylko dodatki smakowe, pomocny będzie nasz nowy przepis. Spróbujcie koniecznie — ten smak was zachwyci.

Jajo na miękko

Jak ugotować idealne jajka na miękko?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszne schabowe w czosnkowym cieście

Składniki:

  • 500 g schabu

  • 1 szklanka bułki tartej

  • 2 jaja

  • 4 ząbki przeciśniętego czosnku

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżka majeranku

  • po 1 łyżeczce musztardy i łagodnego ketchupu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Do miski wrzucamy wszystkie składniki poza mięsem, bułką tartą i olejem. Dokładnie je mieszamy. Mięso kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem na dość cienkie kotlety.

Każdy z nich obtaczamy w przygotowanej wcześniej mieszance. Kotlety układamy jeden na drugim w osobnym naczyniu. Zamarynowane mięso przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie mięso doprowadzamy do temperatury pokojowej, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoto z obu stron. Podajemy z ziemniakami z koperkiem i blanszowanym szpinakiem z dodatkiem kwaśnej śmietany i pieprzu. Smacznego.

Kotlet schabowy na desce

Kotlet schabowy na desce

Źródło zdjęcia: canva/Vladimir Mironov

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: blogzapetytem

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >