Smakosze.pl
Kotlet schabowy z surówką

canva/vkuslandia

Przepis na kotlety schabowe w cieście czosnkowym

2 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Schabowe są częstym daniem obiadowym w wielu domach. Za każdym razem towarzyszą im inne surówki. Tym razem mięso proponujemy zamarynować, dodając aromatycznego, świeżego czosnku.

Kotlet schabowy doskonale komponuje się z surówkami np. tą z kapusty pekińskiej czy z klasycznym colesławem. Jeśli chcemy zmienić coś więcej niż tylko dodatki smakowe, pomocny będzie nasz nowy przepis. Spróbujcie koniecznie — ten smak was zachwyci.

Jajo na miękko

Jak ugotować idealne jajka na miękko?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszne schabowe w czosnkowym cieście

Składniki:

  • 500 g schabu

  • 1 szklanka bułki tartej

  • 2 jaja

  • 4 ząbki przeciśniętego czosnku

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżka majeranku

  • po 1 łyżeczce musztardy i łagodnego ketchupu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Do miski wrzucamy wszystkie składniki poza mięsem, bułką tartą i olejem. Dokładnie je mieszamy. Mięso kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem na dość cienkie kotlety.

Każdy z nich obtaczamy w przygotowanej wcześniej mieszance. Kotlety układamy jeden na drugim w osobnym naczyniu. Zamarynowane mięso przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie mięso doprowadzamy do temperatury pokojowej, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoto z obu stron. Podajemy z ziemniakami z koperkiem i blanszowanym szpinakiem z dodatkiem kwaśnej śmietany i pieprzu. Smacznego.

Kotlet schabowy na desce

Kotlet schabowy na desce

Źródło zdjęcia: canva/Vladimir Mironov

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: blogzapetytem

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Puszysty omlet po cesarsku. Śniadaniowy przysmak z Austrii

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z patelni na szybko. Smażony dodatek do obiadu

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić klasyczne śląskie karminadle? Tradycyjna wersja kotleta mielonego

Czytaj więcej >
Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb

Przepisy

Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb. Tomasz Strzelczyk wyjawił swoją recepturę

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsze burgery o rewelacyjnym smaku. Idealne na świętowanie Światowego Dnia Hamburgera 28 maja

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepyszne i soczyste mięsne babeczki. Sekretem jest dodatek sera

Czytaj więcej >