Smakosze.pl
Jajo na miękko

canva/Magone

Jak ugotować idealne jajka na miękko?

23 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Jajka z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem są pyszne i idealnie pasują na weekendowe śniadanie. Nie zawsze jednak wychodzą takie, jak byśmy chcieli. Podpowiadamy co zrobić, by za każdym razem osiągnąć zadowalający efekt.

Zdradzaliśmy wam już jak przygotować idealne jajko poszetowe. Pisaliśmy też o tym, co zrobić, by sadzone się udało, gdy będziemy smażyć je bez tłuszczu. Czas na wskazówki dotyczące przygotowania jaj na miękko.

Omlet na śniadanie

Przepis na puszysty omlet z serem i szynką

CZYTAJ DALEJ

Co zrobić by jajka na miękko wyszły idealnie?

Przede wszystkim, wykorzystajmy świeże jajka, a przed gotowaniem doprowadźmy je do temperatury pokojowej. Jeśli na wrzątek wrzucimy jajka prosto z lodówki, skorupka pęknie, a jej zawartość wypłynie.

Zwróćmy też uwagę na rozmiar jajek. Te mniejsze ugotują się szybciej, więc jeśli wstawimy je wraz z dużymi, wyjdą nam na twardo. Warto podzielić jaja według rozmiaru i gotować razem takie o podobnych gabarytach. Wtedy unikniemy przykrej niespodzianki.

Do gotowania wybierzmy też odpowiedni garnek. Powinien być na tyle duży, by umożliwić ułożenie jajek na dnie, jedno obok drugiego. Gdy to zrobimy, jajka zalewamy wodą i doprowadzamy ją do wrzenia. Możemy przykryć garnek pokrywką, by przyspieszyć ten proces.

Jajka można też dodać bezpośrednio do wrzątku. Trzeba to jednak zrobić umiejętnie. Najlepiej posłużyć się łyżką i ostrożnie zanurzać jajka w wodzie. Jeśli mimo to, któreś z nich pękło, istnieje duża szansa, że miało uszkodzoną skorupkę lub nie było świeże.

Jajka we wrzącej wodzie trzymamy przez 5 minut. Po tym czasie duże okazy powinny mieć idealnie ścięte białko i płynny środek. Jeżeli korzystamy z mniejszych jajek, skracamy ten czas i gotujemy odpowiednio przez 4 (średnie jajka) lub 3 minuty (małe jajka).

Jajko na miękko

Jajko na miękko

Źródło zdjęcia: canva/NatashaBreen

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa solferino - przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
wypieki z ciasta francuskiego

Przepisy

Tanie, smaczne i szybkie pierogi z ciasta francuskiego. Farsz zaskakuje

Czytaj więcej >
ciasto Bounty

Przepisy

Obłędnie pyszne i proste kokosowe ciasto bounty

Czytaj więcej >
syrop z imbiru i kurkumy

Przepisy

Domowy syrop z imbiru z dodatkiem kurkumy

Czytaj więcej >
rosół orientalny

Przepisy

Pyszny i szybki rosół w orientalnym stylu

Czytaj więcej >
barszczyk czerwony

Przepisy

Ekspresowy barszcz czerwony od Ani Starmach

Czytaj więcej >