Smakosze.pl Przepisy Cudowny przepis na sok z jeżyn na zimę
canva/Sanny11

Cudowny przepis na sok z jeżyn na zimę

1 sierpnia 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Lato to czas sezonowych owoców i warzyw. Na bazarkach rekordy popularności biją maliny, brzoskwinie i nektarynki. Co z jeżynami? Te pyszne owoce można również wykorzystać na wiele wspaniałych sposobów!

Jeżyny mają nie tylko wyjątkowy smak, ale również szereg cudownych właściwości zdrowotnych. Zawierają m.in. witaminę D i E, które pozytywnie wpływają na nasz narząd wzroku.

Owoce możemy z powodzeniem wykorzystać w kuchni. Przygotujemy z nich wiele pysznych przetworów m.in. rewelacyjny sok.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na sok z jeżyn

Składniki:

  • 2 kg jeżyn

  • 1 kg cukru

Sposób wykonania:

Umyj dokładnie owoce, a następnie zasyp je warstwami cukru w dużym naczyniu i zostaw na noc, aby puściły soki.

Rano podgrzej sok aż do zagotowania i od razu zlej go do umytych i wyparzonych słoików. Pozostałe owoce możesz dorzucić do butelki w całości lub odcisnąć przez gazę i rozlać pozostały sok. Pasteryzuj słoiki 10 minut od chwili zagotowania wody.

Polecamy również przepis na inne wyjątkowe przetwory m.in. kompot z wiśni na zimę i sok z aronii.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: ohme

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy