Smakosze.pl
Gołąbki według babcinej receptury

Canva / jabiru

Niezastąpiony sposób babć na miękką kapustę w gołąbkach

1 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nie da się ukryć, że gołąbki są kulinarnym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Uwielbiają je niemal wszyscy smakosze. Kapusta na gołąbki będzie bardziej miękka, jeśli podczas jej obgotowywania do wody dodamy cukier. Właśnie z takiej metody korzystały nasze babcie.

Idealne gołąbki kojarzą nam się głównie z tymi, które przygotowywały babcie. Nie od dziś wiadomo, że korzystały one ze sprawdzonych sposobów, które dziś są nieco zapomniane. Dziś sięgniemy po babciny przepis na gołąbki z miękką kapustą.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Babcina sztuczka sprawi, że gołąbki będą jeszcze lepsze

Gołąbki uchodzą za jedno ze sztandarowych dań polskiej kuchni. Nie bez powodu tak często goszczą one na naszych stołach. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jakie przyprawy podkreślają smak gołąbków.

Tym razem nasza uwaga w znacznej mierze skupi się na kapuście, w którą zawiniemy gołąbki. Mało kto spodziewałby się, że nasze babcie korzystały ze sprawdzonej sztuczki, dzięki której liście będą bardziej miękkie. Wystarczy ugotować je w wodzie z dodatkiem cukru. Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania gołąbków jak od babci?

Gołąbki:

  • główka białej kapusty

  • 1,5 kg mielonego mięsa wieprzowego

  • marchewka

  • 2 cebule

  • 60 g bułki tartej

  • 100 ml mleka

  • 45 ml oleju

  • 10 g pieprzu ziołowego

  • cukier

  • sól

Jak zrobić fałszywe małosolne?

Fałszywe małosolne, czyli surówka z ogórków inaczej

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na wyśmienite gołąbki

Cebule drobno siekamy, a marchew ścieramy na tarce. Podsmażamy je na oleju przez około 8 minut. Po tym czasie odstawiamy warzywa do przestygnięcia. Bułkę tartą mieszamy z mlekiem i dodajemy ją do mięsa razem z cebulą i marchewką. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Kiedy nasz farsz jest gotowy, możemy wziąć się za kapustę. Pozbywamy się zewnętrznych liści i wycinamy głąb. Kapustę umieszczamy w garnku z zimną wodą. Powinna ona w pełni przykryć warzywo. Do wody dodajemy łyżeczkę cukru i solu. Po doprowadzeniu do wrzenia obgotowujemy kapustę pod przykryciem przez około 10 minut.

Odrywamy liście od kapusty i wycinamy z nich zgrubienia przy ich trzonie. Na każdym z nich wykładamy porcję farszu. Zawijamy gołąbki. Godna uwagi jest ta metoda. Smakołyki układamy ciasno w garnku i zalewamy je wodą. Gołąbki dusimy pod przykryciem przez około godzinę. Najlepiej serwować je razem z sosem.

Babcine gołąbki

Babcine gołąbki

Canva / fotosr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram


Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ser żółty

Porady

Jak przechowywać ser, żeby nie spleśniał?

Czytaj więcej >
Jak doprawić grzyby?

Porady

Jak doprawić leśne, smażone grzyby

Czytaj więcej >

Porady

Czy zupę ogórkową można mrozić?

Czytaj więcej >
flaki

Porady

Jak ugotować flaki, żeby nie wyszły gorzkie?

Czytaj więcej >
czosnek

Porady

Prosty sposób na uprawę zimowego czosnku

Czytaj więcej >
zielona dynia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni zieloną dynię?

Czytaj więcej >