Przepis na domowy sok z aronii na zimę
Lato to czas, na który z niecierpliwością czeka niemal każdy miłośnik gotowania. Możemy się wtedy cieszyć ogromem sezonowych owoców i warzyw. Warto wykorzystać ten czas do przygotowania przetworów. Doskonałym pomysłem jest zrobienie m.in. soku z aronii.
Aronia jest nieco zapomnianym owocem. A szkoda, bo przygotowane na jej bazie przetwory są prawdziwymi rarytasami w czasie zimowych wieczorów. Jeśli w Twoim ogrodzie znajduje się krzak tych owoców, to nie zwleka i przygotuj z nich wyborny sok. Poniżej zdradzamy Wam, jak go zrobić.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Polecamy również inne wyjątkowe przepisy na wyborne przetwory m.in. kompot z wiśni i marynowaną cukinię a'la ananas.
Przepis na domowy sok z aronii na zimę
Składniki:
2 kg owoców aronii
ok. 300 g cukru
Sposób wykonania:
Do dużego garnka wsyp wcześniej opłukaną i oczyszczoną z szypułek aronię. Wlej ok. 1 i 1/2 szklanki zimnej wody i cały czas mieszając zagotuj je na dużym ogniu.
Tuż po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj owoce jeszcze przez pół godziny, w międzyczasie często mieszając. Aronie puszczą wtedy sporo cennego soku.
Zlej sok przez sitko do czystego garnka, dodaj do smaku cukier i co chwilę mieszając zagotuj sok. Gorący syrop wlej do czystych słoików, zakręć i odstaw.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kwestia smaku