Uwielbiasz cukinię? W mig przygotujesz z niej obłędny przysmak. Wszystko bez grama mięsa
Faszerowana cukinia jest pomysłem na szybki, pożywny i smaczny obiad dla całej rodziny. Farsz z kaszy jaglanej, sera feta i warzyw posmakuje nawet największym miłośnikom mięsnych dań. Cukinia doprawiona jest musztardą, oregano i świeżymi ziołami, dosłownie rozpływa się w ustach.
Faszerowana cukinia kaszą i serem feta jest jedną z lepszych propozycji obiadowych w upalne dni. Lekkie, ale pożywne danie wychodzi za każdym razem i błyskawicznie znika z talerzy. Cukinia zapieczona z farszem będzie hitem w Twojej kuchni, a to wszystko bez grama mięsa.
Do przygotowania cukinii wykorzystajmy duże, soczyste warzywo, które można łatwo wydrążyć i w którym zmieści się spora ilość farszu. Cukinię po wydrążeniu posmarujmy niewielką ilością musztardy, która doda jej charakteru i sprawi, że danie nie będzie suche.
Do farszu do cukinii dodajmy warzywa sezonowe: paprykę zieloną, czerwoną, pomidory, młodą cebulę, świeże zioła- szczypiorek i natkę pietruszki. Farsz przesmażony na patelni z przyprawami, musztardą i serem feta smakuje wyśmienicie, jest również bardzo aromatyczny.
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i serem feta
Składniki:
-
duża cukinia
-
pół papryki czerwonej
-
kilka pomidorów koktajlowych
-
pół papryki zielonej
-
cebula czerwona
-
duży ząbek czosnku
-
woreczek kaszy jaglanej
-
1/4 kostki sera feta
-
szczypiorek
-
natka pietruszki
-
łyżka mielonej papryki słodkiej
-
2 łyżki musztardy delikatesowej
-
szczypta suszonego oregano
-
sól, pieprz do smaku
-
olej lub masło klarowane do smażenia
Jak przygotować cukinię faszerowaną kaszą jaglaną i serem feta?
Cukinię przekrój wzdłuż i wydrąż miąższ, wydrążoną cukinię posmaruj musztardą, kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebulę posiekaj drobno, pokrój w drobną kostkę paprykę, pokrój również pomidory, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Na tłuszczu zeszklij cebulę, następnie dodaj paprykę i smaż, aż warzywa zmiękną, następnie dodaj czosnek, pokruszoną fetę, pomidory, musztardę , oregano, paprykę mieloną i kaszę. Całość dokładnie wymieszaj.
Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem i przełóż na wydrążone cukinie. Całość oprósz posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz przez 20 minut.
Przygotuj również zapiekankę ryżową z cukinią , będzie idealna na szybki i tani obiad. Doskonałym pomysłem na wykorzystanie cukinii jest również tarta z cukinią i serem feta , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zetrzyj na tarce i dodaj do kotletów mielonych. Wyjdą cudownie soczyste i obłędnie pyszne
-
Znudziły Ci się zwykłe schabowe? Amerykański patent nie ma sobie równych
Źródło: akademiasmaku