Smakosze.pl Przepisy Uwielbiasz cukinię? W mig przygotujesz z niej obłędny przysmak. Wszystko bez grama mięsa
canva/etorres69

Uwielbiasz cukinię? W mig przygotujesz z niej obłędny przysmak. Wszystko bez grama mięsa

24 sierpnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Faszerowana cukinia jest pomysłem na szybki, pożywny i smaczny obiad dla całej rodziny. Farsz z kaszy jaglanej, sera feta i warzyw posmakuje nawet największym miłośnikom mięsnych dań. Cukinia doprawiona jest musztardą, oregano i świeżymi ziołami, dosłownie rozpływa się w ustach.

Faszerowana cukinia kaszą i serem feta jest jedną z lepszych propozycji obiadowych w upalne dni. Lekkie, ale pożywne danie wychodzi za każdym razem i błyskawicznie znika z talerzy. Cukinia zapieczona z farszem będzie hitem w Twojej kuchni, a to wszystko bez grama mięsa.

Do przygotowania cukinii wykorzystajmy duże, soczyste warzywo, które można łatwo wydrążyć i w którym zmieści się spora ilość farszu. Cukinię po wydrążeniu posmarujmy niewielką ilością musztardy, która doda jej charakteru i sprawi, że danie nie będzie suche.

Do farszu do cukinii dodajmy warzywa sezonowe: paprykę zieloną, czerwoną, pomidory, młodą cebulę, świeże zioła- szczypiorek i natkę pietruszki. Farsz przesmażony na patelni z przyprawami, musztardą i serem feta smakuje wyśmienicie, jest również bardzo aromatyczny.

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i serem feta

Składniki:

  • duża cukinia

  • pół papryki czerwonej

  • kilka pomidorów koktajlowych

  • pół papryki zielonej

  • cebula czerwona

  • duży ząbek czosnku

  • woreczek kaszy jaglanej

  • 1/4 kostki sera feta

  • szczypiorek

  • natka pietruszki

  • łyżka mielonej papryki słodkiej

  • 2 łyżki musztardy delikatesowej

  • szczypta suszonego oregano

  • sól, pieprz do smaku

  • olej lub masło klarowane do smażenia

Jak przygotować cukinię faszerowaną kaszą jaglaną i serem feta?

Cukinię przekrój wzdłuż i wydrąż miąższ, wydrążoną cukinię posmaruj musztardą, kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebulę posiekaj drobno, pokrój w drobną kostkę paprykę, pokrój również pomidory, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Na tłuszczu zeszklij cebulę, następnie dodaj paprykę i smaż, aż warzywa zmiękną, następnie dodaj czosnek, pokruszoną fetę, pomidory, musztardę , oregano, paprykę mieloną i kaszę. Całość dokładnie wymieszaj.

Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem i przełóż na wydrążone cukinie. Całość oprósz posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz przez 20 minut.

Przygotuj również zapiekankę ryżową z cukinią , będzie idealna na szybki i tani obiad. Doskonałym pomysłem na wykorzystanie cukinii jest również tarta z cukinią i serem feta , smacznego.

Cukinia faszerowana
canva/etorres69

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akademiasmaku

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy