Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pomysł na tani obiad - zapiekanka ryżowa z cukinią. Wyżerka za grosze
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.07.2022 11:12

Pomysł na tani obiad - zapiekanka ryżowa z cukinią. Wyżerka za grosze

Pomysł na tani obiad
canva/pixelshot

Zapiekanka ryżowa z cukinią to pomysł na tani obiad, który zachwyci domowników doskonałym smakiem. Zapiekankę ryżową przygotujesz ekspresowo z kilku składników, część z nich z pewnością masz w domu, wykorzystaj je i stwórz pyszne danie dla całej rodziny. Zofia przygotowuje ją od lat i najbliżsi zawsze są zachwyceni.

Sezon na cukinię trwa w najlepsze, wykorzystajmy go więc i przygotujmy wiele pysznych i tanich obiadów, które możemy przygotować z warzywa. Z cukinii przygotujemy zapiekanki, leczo, zupy, cukinie faszerowane, placki i wiele innych dań. Jednym z moich ulubionych jest zapiekanka ryżowa z cukinią.

Zapiekanka ryżowa z cukinią jest bardzo prosta, tania i smaczna. Sekretem jest przygotowanie ryżu- najpierw podsmażam go z cebulą i czosnkiem na patelni, następnie wlewam bulion i gotuję na wolnym ogniu. Tak przygotowany ryż smakuje rewelacyjnie, a cała zapiekanka nabiera wyjątkowego aromatu.

Zapiekankę ryżową z cukinią doprawiam świeżymi ziołami- natką pietruszki i koperkiem. Możesz dodać do niej również szczypiorek lub wykorzystać suszone zioła, np. bazylię, oregano, tymianek lub majeranek. Zapiekanka jest pomysłem na naprawdę szybki i tani obiad.

Pomysł na tani obiad dla całej rodziny

Składniki:

  • 4 średnie cukinie

  • 2 woreczki ryżu basmati

  • pół kostki sera żółtego typu gouda

  • 1 l bulionu warzywnego lub rosołu

  • cebula

  • 5 ząbków czosnku

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • łyżka posiekanego koperku

  • sól, pieprz

  • łyżka masła

  • oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia żaroodpornego

  • ketchup (opcjonalnie)

Jak zrobić zapiekankę ryżową z cukinią?

Cukinie zetrzyj na tarce, oprósz solą i odstaw, żeby puściły sok. W tym czasie zeszklij na maśle posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie wsyp na patelnię surowy ryż.

Ryż podsmaż chwilę z cebulą i czosnkiem i wlewaj porcjami bulion, żeby się ugotował, co jakiś czas mieszaj, żeby ryż się nie przypalił. Gdy ryż się ugotuje, przełóż go do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego.

Dodaj cukinie, 3/4 startego sera żółtego, posiekane zioła, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie górę posyp resztą sera. Opcjonalnie pod warstwą sera można rozsmarować ketchup. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika, piecz 20 minut, smacznego.

Z cukinii przygotujesz również pyszne, puszyste placki. Cukinia sprawdzi się doskonale jako warzywo do faszerowania- tu poznasz przepis na cukinię faszerowaną, jest idealna na kolację.

Zapiekanka ryżowa z cukinią
canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl