Smakosze.pl Przepisy Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami – pomysł na lekkostrawny i smaczny obiad
pixabay.com

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami – pomysł na lekkostrawny i smaczny obiad

25 marca 2022

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami – opis potrawy oraz cenne właściwości składników

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami to pyszne połączenie składników dobrych dla jelit i całego organizmu człowieka. Wiesz jakie właściwości odżywcze posiada kasza jaglana?

Oprócz tego, że mnóstwo prozdrowotnych właściwości jest lekkostrawna i można jeść ją codziennie. Kasza jaglana zawiera dużo witamin z grupy B, miedzi i żelaza oraz krzemu. Dzięki tym składnikom wzmacniamy naszą odporność, chronimy się przed anemią, dbamy o paznokcie, skórę i kości. Jak widać spożywanie kaszy jaglanej ma same plusy!

A co z indykiem? Indyk ma zdecydowanie chudsze mięso niż np. kurczak. W swoim składzie ma również takie wartości odżywcze jak żelazo czy cynk.

Poniżej znajduje się lista zakupów oraz przepis na zrobienie smacznych i zdrowych cukinii faszerowanych dla 2 osób.

Lista produktów, które będą potrzebne do zrobienia tego smacznego obiadu

Do zrobienia cukinii faszerowanych kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami potrzebujesz:

·        150 g mielonego indyka lub mięsa w kawałku

·        2 średniej wielkości cukinie

·        100 g kaszy jaglanej

·        Mała cebulka

·        Ząbek czosnku

·        Jedna kulka mozzarelli

·        Kilka suszonych pomidorów w oliwie

·        Sól, pieprz

·        Papryka w proszku (słodka lub ostra, zależnie od preferencji)

·        Kilka listków świeżej bazylii

·        Połowa papryki

Wykonanie faszerowanych cukinii nie jest trudne, ale trzeba pamiętać o odpowiednim przygotowaniu kaszy jaglanej. Kasza ta posiada lekko goryczkę w smaku i aby jej się pozbyć koniecznie trzeba dobrze ją wypłukać. W tym celu przesyp kaszę jaglaną na sito i płucz pod bieżącą wodą aż do momentu, kiedy spływająca woda będzie całkiem przezroczysta. Do gotowania kaszy na 100 g trzeba użyć 250 ml wody.

To tyle z dobrych rad, w kolejnym akapicie jest dokładny opis przygotowania potrawy.

undefined

Jak zrobić cukinię faszerowaną?

To bardzo proste. Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami to pyszne i lekkostrawne danie. Sprawdź jak je zrobić.

1.      Cukinie dokładnie umyj i przekrój na pół, usuń nasiona ze środka łyżką.

2.      Kaszę gotuj pod przykryciem do momentu aż wypije całą wodę.

3.      Cebulkę, czosnek, paprykę, suszone pomidorki i listki bazylii pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż chwilę na oliwie. Dodaj mięso i smaż jeszcze chwilę. Jeżeli nie masz mielonego mięsa, filet pokrój w drobną kostkę i dodaj do warzyw na patelni.

4.      Ugotowaną kaszę przełóż do reszty składników, całość dopraw i dokładnie wymieszaj.

5.      Nagrzej piekarnik do 180°C.

6.      Cukinie nafaszeruj warzywami i mięsem, na każdą połóż plasterek mozzarelli.

7.      Piecz około 20 minut.

Pyszna cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami gotowa!

Inne wersje potrawy – z jakimi składnikami jeść cukinię faszerowaną?

Nie masz pod ręką indyka? Zamiast niego śmiało użyj mięsa z kurczaka. Cukinie będą równie pyszne. Możesz zrobić wersję wegetariańską tej potrawy, rezygnując z indyka. Dodaj kilka warzyw takich jak pieczarki czy marchewka.

Faszerowaną cukinię możesz podać z ulubionym sosem.

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami to lekki i smaczny obiad, który polubią wszyscy.

Obserwuj nas w
autor
Leśnikowska Dominika

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy