Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami – pomysł na lekkostrawny i smaczny obiad
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami – opis potrawy oraz cenne właściwości składników
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami to pyszne połączenie składników dobrych dla jelit i całego organizmu człowieka. Wiesz jakie właściwości odżywcze posiada kasza jaglana?
Oprócz tego, że mnóstwo prozdrowotnych właściwości jest lekkostrawna i można jeść ją codziennie. Kasza jaglana zawiera dużo witamin z grupy B, miedzi i żelaza oraz krzemu. Dzięki tym składnikom wzmacniamy naszą odporność, chronimy się przed anemią, dbamy o paznokcie, skórę i kości. Jak widać spożywanie kaszy jaglanej ma same plusy!
A co z indykiem? Indyk ma zdecydowanie chudsze mięso niż np. kurczak. W swoim składzie ma również takie wartości odżywcze jak żelazo czy cynk.
Poniżej znajduje się lista zakupów oraz przepis na zrobienie smacznych i zdrowych cukinii faszerowanych dla 2 osób.
Lista produktów, które będą potrzebne do zrobienia tego smacznego obiadu
Do zrobienia cukinii faszerowanych kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami potrzebujesz:
· 150 g mielonego indyka lub mięsa w kawałku
· 2 średniej wielkości cukinie
· 100 g kaszy jaglanej
· Mała cebulka
· Ząbek czosnku
· Jedna kulka mozzarelli
· Kilka suszonych pomidorów w oliwie
· Sól, pieprz
· Papryka w proszku (słodka lub ostra, zależnie od preferencji)
· Kilka listków świeżej bazylii
· Połowa papryki
Wykonanie faszerowanych cukinii nie jest trudne, ale trzeba pamiętać o odpowiednim przygotowaniu kaszy jaglanej. Kasza ta posiada lekko goryczkę w smaku i aby jej się pozbyć koniecznie trzeba dobrze ją wypłukać. W tym celu przesyp kaszę jaglaną na sito i płucz pod bieżącą wodą aż do momentu, kiedy spływająca woda będzie całkiem przezroczysta. Do gotowania kaszy na 100 g trzeba użyć 250 ml wody.
To tyle z dobrych rad, w kolejnym akapicie jest dokładny opis przygotowania potrawy.
undefined
Jak zrobić cukinię faszerowaną?
To bardzo proste. Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami to pyszne i lekkostrawne danie. Sprawdź jak je zrobić.
1. Cukinie dokładnie umyj i przekrój na pół, usuń nasiona ze środka łyżką.
2. Kaszę gotuj pod przykryciem do momentu aż wypije całą wodę.
3. Cebulkę, czosnek, paprykę, suszone pomidorki i listki bazylii pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż chwilę na oliwie. Dodaj mięso i smaż jeszcze chwilę. Jeżeli nie masz mielonego mięsa, filet pokrój w drobną kostkę i dodaj do warzyw na patelni.
4. Ugotowaną kaszę przełóż do reszty składników, całość dopraw i dokładnie wymieszaj.
5. Nagrzej piekarnik do 180°C.
6. Cukinie nafaszeruj warzywami i mięsem, na każdą połóż plasterek mozzarelli.
7. Piecz około 20 minut.
Pyszna cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami gotowa!
Inne wersje potrawy – z jakimi składnikami jeść cukinię faszerowaną?
Nie masz pod ręką indyka? Zamiast niego śmiało użyj mięsa z kurczaka. Cukinie będą równie pyszne. Możesz zrobić wersję wegetariańską tej potrawy, rezygnując z indyka. Dodaj kilka warzyw takich jak pieczarki czy marchewka.
Faszerowaną cukinię możesz podać z ulubionym sosem.
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami to lekki i smaczny obiad, który polubią wszyscy.