Smakosze.pl Przepisy Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Prosty pomysł na pyszny obiad
canva/freeskyline

Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Prosty pomysł na pyszny obiad

15 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Szukacie prostego pomysłu na pyszny obiad? Przygotujcie cukinię faszerowaną mięsem mielonym. Jest pożywna i pełna składników odżywczych, a przy tym lekkostrawna. Doskonale nadaje się do odgrzewania i wyśmienicie smakuje przez cały rok. Jednak teraz jest najlepsza okazja, by ją zrobić. O tej porze roku cukinia jest bowiem najtańsza i najsmaczniejsza.

Połączenie warzyw z mięsem jest nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Mięso dostarcza potrawie białka i żelaza, a warzywa błonnika, witamin i soli mineralnych. Dodatkowo warzywa obniżają kaloryczność dania. A cukinia w ogóle jest pod tym względem mistrzem, bo 100 g zawiera tylko ok. 17 kcal. Zróbcie więc cukinię faszerowaną mielonym mięsem, a otrzymacie zdrowy i smaczny obiad. W sam raz na lato.

Przepis na cukinię faszerowaną mięsem

Składniki:

  • 3 średniej wielkości młode cukinie

  • 1 duża cebula

  • olej

  • 50 dag mielonego mięsa

  • 1/2 papryki

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • zioła prowansalskie

  • sól, pieprz

  • 15 dag żółtego sera

Przygotowanie faszerowanej, zapiekanej cukinii

Cukinie umyj, wytrzyj. Przekrój wzdłuż na połowę, łyżeczką usuń miąższ z nasionami. Powstałe łódeczki oprósz solą.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj mielone mięso, przesmaż, mieszając. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, podsmaż.

Do mięsa dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wymieszaj, duś na małym ogniu, aż farsz zgęstnieje.

Przygotowanym farszem napełnij połówki cukinii. Ułóż je w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu. Posyp startym serem, piecz ok. godzinę w 190 st. C. Jeśli nie jest miękka, wydłuż czas pieczenia.

Wskazówki:

  • Do mięsnego farszu możesz też dodać ugotowany ryż lub kaszę. Dzięki nim danie będzie kompletne, pożywniejsze i bardziej ekonomiczne.

  • Przed posypaniem serem cukinię możesz polać sosem beszamelowym, a dopiero potem posypać całość serem.

  • Cukinię najlepiej jest zapiekać pod przykryciem, bo wtedy szybciej robi się miękka i nie wysycha.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na zapiekankę ryżową z cukinią , a także na placki z cukinii i ziemniaków .

cukinie
canva/sickysick

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy