Smakosze.pl Porady Czego lepiej nie jadać w upał?
Zdjęcie z kanału KitchenBookTv na YouTube

Czego lepiej nie jadać w upał?

23 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

W trakcie upałów nie powinno jeść się niezdrowych i kalorycznych produktów, które składają się jedynie z pustych kalorii. Niewskazane są słone przekąski, jak paluszki i chipsy, gdyż zawierają zbyt dużo soli. Odpaść powinny również mięsa, gdyż bardzo długo są trawione.

W czasie upałów rzadko myślimy o jedzeniu, ponieważ chcemy się jedynie ochłodzić. Oczywiście utrzymanie odpowiedniego poziomu nawodnienia jest bez dwóch zdań najważniejsze, tak dobre żywienie także jest istotne.

Niestety nasze żywieniowe przyzwyczajenia pozostawiają wiele do życzenia, głównie z powodu ilości śmieciowego jedzenia, jakie pochłaniamy każdego dnia. Niżej zdradzamy jakich produktów powinniśmy unikać w gorące dni.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Czego nie jeść w czasie upałów?

Przede wszystkim radzimy zrezygnować ze słonych produktów, jak chipsy, paluszki, krakersy czy orzechy w cieście. Zbyt duża ilość soli w diecie sprawia, że organizm znacznie szybciej się odwadnia.

Choć sól w zalecanej dziennej dawce jest potrzebna i wykazuje działanie zatrzymujące wodę w organizmie, nie musimy jej uzupełniać, jeśli pijemy wodę mineralną, która sama w sobie uzupełnia niedobory minerałów.

Odpuść sobie słodycze

Nadmiar węglowodanów w diecie prowadzi do rozwoju szeregu groźnych chorób, w tym otyłości, problemów z układem krwionośnym czy cukrzycy. Cukier, podobnie jak sól, może również doprowadzać do odwodnienia.

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy słowa premiera Mateusza Morawieckiego, który nakłania do kupowania określonych produktów. Ten tekst poświęcony został niebywałemu znalezisku, jakie odkryto pod transportem buraków.

Za duża ilość cukrów zaburza bowiem pracę nerek i sprawia, że częściej oddajemy mocz, by pozbyć się niepotrzebnych związków, które przeszkadzają w poprawnym funkcjonowaniu całego organizmu.

Mięso rozgrzeje cię

Białko jest podstawowym budulcem człowieka, jednak gdy żar leje się z nieba, dobrym pomysłem jest odstawienie kolejnej porcji grillowanego mięso. Bardzo długo jest ono trawione, a w trakcie tego procesu wytwarzana jest temperatura.

Tak zwana termogeneza poposiłkowa jest wynikiem trawienia pokarmu, jednak to właśnie białko zwierzęce, w połączeniu z tłuszczem, wytwarza w jej trakcie najwięcej ciepła. Jeśli musisz już zjeść mięso, zdecyduj się na gotowanego na parze kurczaka.

Projekt bez tytułu (78)
undefined

Źródło: bernardbodo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotowanie.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy