Smakosze.pl Porady Czego lepiej nie jeść na śniadanie? Koniecznie unikaj tych produktów
canva/ juefraphoto

Czego lepiej nie jeść na śniadanie? Koniecznie unikaj tych produktów

13 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Lubisz słodkie i szybkie śniadania? Koniecznie unikaj tych produktów, ponieważ zawierają ogromne ilości cukrów i tłuszczy i są bardzo kaloryczne. Dowiedz się, czego nie jeść na śniadanie i co możesz zjeść w zamian, aby mieć energię na cały poranek.

Często pomijamy śniadania w tygodniu lub jemy coś na szybko, ponieważ spieszymy się do pracy lub szkoły. W weekendy, kiedy mamy zdecydowanie więcej czasu, często również sięgamy po wysokoprzetworzone produkty, ponieważ są szybkie i smaczne.

Niestety regularne spożywanie niektórych śniadań przyczynia się do nadprogramowych kilogramów i zwiększonej ilości cholesterolu , a w konsekwencji do nadwagi, otyłości, cukrzycy, miażdżycy i poważnych chorób serca.

Sprawdź, czy jadasz jeden z wymienionych produktów i koniecznie zamień go na lekkie i pożywne śniadanie. Pamiętajmy, że śniadanie jest podstawowym posiłkiem dnia, nie dostarczajmy więc ogromnej ilości cukrów, tłuszczy i kalorii z samego rana, jedzmy zdrowo.

Czego lepiej nie jeść na śniadanie?

Smakowa kawa

Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez kawy, ponieważ doskonale pobudza, smakuje wyśmienicie i pięknie pachnie. Wybierajmy jednak wyłącznie kawę czarną i zrezygnujmy z dodatków.

O ile kawa czarna praktycznie nie ma kalorii (300 ml americano to około 6 kcal), tak napój z mlekiem i słodkimi syropami jest bardzo kaloryczny. Małe latte z syropem karmelowym ma około 140 kcal, kawa czarna bez cukru 6.

Przetworzone, słodkie płatki śniadaniowe i tłuste mleko

Płatki śniadaniowe z mlekiem to chyba najprostsze i najszybsze śniadanie, które wszyscy uwielbiamy. Niestety płatki zawierają praktycznie sam cukier, a ich nadużywanie skutkuje próchnicą, otyłością i nadwagą.

Jeśli dodamy do płatków tłuste mleko, mamy prawdziwą bombę kaloryczną, która dodatkowo przyczyni się do powstawania złego cholesterolu. Klasyczne płatki śniadaniowe zamieńmy na płatki owsiane, rodzynki, orzechy. Mleko tłuste zamieńmy na mleko odtłuszczone lub roślinne.

Parówki

Parówki to jedno z ulubionych śniadań naszych pociech, jednak ich regularne jedzenie może mieć poważne skutki zdrowotne. Parówki to mięso wysokoprzetworzone, które przyczynia się między innymi do powstawania nowotworów, głównie raka jelita grubego.

Zawsze sprawdzajmy skład produktu. W dobrych parówkach powinno być minimum 90% mięsa i absolutnie nie może być mięsa oddzielonego mechanicznie. Czytanie składów produktów to konieczność, która musi wejść nam w krew.

Pieczywo pszenne

Jasny chleb i bułki produkowane są z oczyszczonych zbóż, przez co pozbawione jest wszystkich składników odżywczych, jest również najbardziej kalorycznym rodzajem pieczywa.

Wybierajmy więc pieczywo pełnoziarniste, które zawierają błonnik, żelazo, a także witaminy z grupy B. Dobrym rozwiązaniem jest np. chleb żytni lub mieszany i bułki z ziarnami, lub orkiszowe.

Drożdżówki i słodkie rogaliki

Słodkie bułki i rogaliki są w Polsce bardzo popularne, często sięgamy po nie zarówno na śniadanie, jak i szybki posiłek w pracy, szkole. Produkty są pyszne, ale bardzo przetworzone i zawierają ogromne ilości cukrów.

Mała drożdżówka z serem ma ponad 300 kcal, rogalik z nadzieniem czekoladowym natomiast ponad 400. Dziennie spożywanie słodkich śniadań tego typu w krótkim czasie przyczyni się do nadprogramowych kilogramów, a nawet otyłości.

Zdrowe propozycje śniadaniowe

Jest wiele produktów, które możemy jeść na śniadanie, a które nie są bombą kaloryczną i nie zawierają ogromnych ilości tłuszczy i cukrów. Owsianka z płatków górskich , omlet na słodko z owocami, jajecznica z pomidorem.

Świetnym rozwiązaniem jest również chudy twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem, serek wiejski, pasty warzywne, kanapki z pastą jajeczną i awokado . Te produkty z pewnością zapewnią nam zastrzyk energii na cały poranek, a dodatkowo dostarczą cennych witamin i innych składników, nie przyczynią się również do otyłości, podwyższonego cholesterolu i innych, poważnych chorób.

Omlet na słodko z owocami

Źródło zdjęcia: canva/ Rimma_Bondarenko Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: feedfit.pl, odzywianie.hellzdrowie.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy